Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri

Turşu, çeşitli sebze veya meyvelerin tuzlu ve asitli bir su içerisinde belirli bir süre bekletilmesiyle oluşan bir gıda türüdür. Genellikle yazdan kışa hazırlık amacıyla yapılır. Turşu, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve tarihte ilk olarak Türkler tarafından yapılmıştır. Türkiye'de her yıl geleneksel olarak belirli bir gün Ankara'nın Çubuk ilçesinde turşu festivali düzenlenmektedir.

Turşu, yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilen bir yiyecek türüdür. Bazı yemekler mutlaka turşu ile servis edilir. Damak tadına hitap eden bir yiyecek olduğu kadar sağlığa da ciddi anlamda katkısı bulunmaktadır. İçeriğinde kullanılan malzemelere göre sağlık için birçok fayda sağlar. Özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi gelir. Sindirim sistemi ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yüksek tansiyona karşı tüketilebilir. Mide, bağırsak ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. İdrar yolunda meydana gelen hastalıklara karşı faydalı olduğu bilinmektedir.

Farklı Turşu Çeşitleri

Kırmızı Lahana Turşusu

Kırmızı Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane büyük boy kırmızı lahana
  • 1,5 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tane limon

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahana bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Kıyılan lahana çukur bir kabın içine alınarak üzerine sirke, limon suyu ve kaya tuzu ilave edilir. Tüm malzeme el ile iyice ovalanarak harmanlanır. Harmanlanan malzemeler cam kavanoza boşaltılarak ağzı sıkıca kapatılır. Hazırlanan kırmızı lahana turşusu serin ve karanlık bir ortamda 10 gün boyunca açılmadan bekletilir. 10 gün sonunda kırmızı lahana turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Turşusu

Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 5-6 tane ufak boy patlıcan
  • 1 kilo domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 5 tane sivri biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi

Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?

Patlıcan turşusu için uygun bir tencereye su eklenerek kaynatılır. Patlıcanlar yıkanarak kaynar suyun içine atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patlıcanlar sudan alınarak soğumaya bırakılır. Çukur bir kabın içine domateslerin kabuğu soyularak küp küp doğranır. Üzerine yeşil biber doğranır. Sarımsağın kabukları soyulup, malzemeler ilave edilir. Maydanoz kaba şekilde doğranır. Malzemelerin üzerine tuz da eklenerek karıştırılır.

Haşlanan patlıcanlar karnıyarık olacak şekilde kesilir. İçine hazırlanan iç harç koyularak, ip yardımı ile patlıcanlar bağlanır. Hazırlanan patlıcanlar cam bir kavanoza alınıp, iç harçtan artan domates suyu ve sirke üzerine dökülür. Kavanozun kapağı kapatılıp, serin bir yerde 20-30 gün bekletildikten sonra tüketilebilir.

Afiyet olsun.

Havuçlu Karnabahar Turşusu

Havuçlu Karnabahar Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy karnabahar
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı pul biber

Havuçlu Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

Karnabahar istenilen ölçülerde çiçeklerine ayrılır. Havuçların kabukları kazınarak yıkanır ve yine istenilen ölçülerde doğranır. Sarımsağın kabukları soyulduktan sonra hazırlanan malzemeler cam bir kavanozun içine aktarılır. 4 su bardağı su önceden kaynatılıp soğutulmalıdır. Hazır bekletilen suyun içine sirke, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilerek karıştırılır. Karışım kavanozdaki malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Hazır hale gelen turşu serin bir ortamda 2-3 hafta kadar açılmadan bekletilir. En geç 3 hafta sonunda havuçlu karnabahar turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Ek Bilgiler ve İpuçları

Turşu yapımında kullanılan sirkenin kalitesi turşunun lezzetini doğrudan etkiler. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi de kullanılabilir. Kaya tuzu yerine sofra tuzu kullanımı turşunun kıvamını ve lezzetini olumsuz etkileyebilir. Turşu yapımında cam kavanoz kullanmak, plastik kapların kimyasal reaksiyonlara girmesini engeller ve daha sağlıklı bir turşu elde etmenizi sağlar.

Turşu bekletme süresi ve ortamının sıcaklığı, turşunun olgunlaşma süresini etkiler. Serin ve karanlık bir ortamda bekletmek ideal sonuçlar verir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri