Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzemelerle çok lezzetli bir hâl alır. Acurla yapılan turşu yaklaşık iki haftada olgunlaşır. Tüm turşuların yapım zamanının yaz aylarında olmasına özen gösterilmelidir. Yazın hem doğal sebze yetiştiriciliğinden faydalanılır hem de havaların sıcak olmasından dolayı turşuların daha kısa sürede olgunlaşması sağlanır.

Turşu Yapımında Tuzun Önemi

Turşu yapımında tuzun ayarlanması çok önemlidir. Turşu suyunun tuzu nasıl ayarlanır diye soranlar için aşağıda açıklama yaptım. Kimileri, tuzu koruyuculuğu artırması açısından aşırı miktarda kullanıyor. Oysa tuzsuz yapılan turşu türlerimiz de vardır. Sadece çok tuz kullanmak turşunun bozulmasını engellemez. Ayrıca, tuzlu besinlerin tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Ben de bu duruma çevremden şahit olduğum için turşuları yaparken tuzun kullanılma miktarına değinmek istedim.

Acur ve Kıtte

Turşunun adını acur olarak yazdım ama bazı insanlar tarafından bu "kıtte" olarak bilinmektedir. Kıtte, acurun Arapça ismidir. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Bu turşuyu yapmak için acur bulamadıysanız, aynı tarifi badem salatalıklarla da deneyebilirsiniz.

Acur Turşusu Malzemeleri

  • 2-2,5 kg acur, parmak kalınlığında
  • 2 avuç süs biberi
  • 2 çay bardağı kaya tuzu
  • 2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 litre su
  • 10-12 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1,5 tatlı kaşığı nane

Acur Turşusu Nasıl Yapılır?

Acurların alt ve üst uç kısımları kesilir ve kesilen kısmın ortasına ya da gövde kısmına bıçakla bir çizik atılır. Çok uzun olan acurları bir parmak boyunda olacak şekilde ikiye veya üçe kesebilirsiniz. 5 kiloluk kavanoza acurları ve biberleri boşluk kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirin. Biberleri aralara dizin. Sarımsakları da aralara serpebilir veya kavanozun en altına yerleştirebilirsiniz. Eğer acurlar kavanozu doldurmazsa eksik kalan kısma salatalık koyabilirsiniz. Kavanozun kapak kısmına bir iki parmak mesafeye kadar acurları sıkıca yerleştirin ve sirke, nane, limon tuzu ve şekeri ekleyin. Ayrı bir kapta, iki litre suyun sığacağı bir kaba 2 litre suyunuzu koyun ve içine tuzu ekleyin, tuz suda eriyinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu tuzlu suyu kavanozdaki acurların üzerine dökün. Kavanozda oluşan boşluklardan dolayı, su eksik ya da fazla gelebilir. Eksik gelirse suyunu tamamlamak gerekir. Su acurların üstünü kapattıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Ekstra Bilgiler

Acur turşusunun daha lezzetli olması için yapılan birkaç ek ipucu mevcuttur. İlk olarak, kavanozu serin ve karanlık bir yerde saklamak, turşunun kalitesini artıracaktır. Ayrıca, her gün kavanozu hafifçe sallamak, turşunun daha dengeli bir şekilde olgunlaşmasını sağlar. Yaklaşık iki hafta sonra, turşunuz tüketime hazır olacaktır. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Güncel

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri