Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kışlık Turşu Yapımı

Kışlık Turşu Yapımı

Kışlık Turşu Yapımı, Turşu kelimesi bile ağzımızın sulanmasına yetiyor da artıyor. Yemeklerimizin yanındaki vazgeçilmez ve daimî misafirimiz olan onsuz pek anlamı olmayan yemeklerin olduğu tartışılmaz bir gerçektir. İştah açıcı ve özellikle sofralarda her yemeğin yanında bulundurmak yüzyıllık bir gelenek haline gelmiştir. Şimdi en iyi, en hijyenik, en doğru ve en lezzetli turşu kurmak için uymamız ve bilmemiz gereken belli başlı kurallar vardır. Bu kurallardan bahsedelim ve kurmuş olduğumuz turşunun sonucunun hüsrana uğramasına engele olalım.

Turşu Hazırlanma Zamanı


Turşunun uzun ömürlü olması için sonbahar aylarında kurmakta yarar vardır. Turşu serin havada erimeden daha sağlıklı bir şekilde olgunlaşır. Şayet evinizde serin bir saklama yeri varsa eğer serin havaları beklemenize lüzum yoktur. Turşu pişirilmeden işlem gördüğü için temizlik koşullarının iyi şekilde sağlandığına emin olmamız gerekir. Çünkü bakteri üremesini ve turşunun olgunlaşmadan bozulması engellemek gerekir.

Turşu İçin Kullanılan Malzemeleri


Turşu kabı; Hijyenden bahsetmişken turşu kuracağımız kabın plastik olmamasına dikkat etmeliyiz. Turşu, fermantasyonu sırasında plastikle etkileşim halinde olacak ve tadında değişmeye sebebiyet verecektir. Kapağın sağlam olmasına özen gösterin, bozulmasındaki en büyük etken kapaktır. Kapağın hava alması sonucu bakteri oluşumu gerçekleşecek ki bu da yapmış olduğunuz ve verdiğiniz emek araya gideceğini gösterir.

Su; Mümkünse içme suyu kullanmanızı tavsiye ederim. Çeşme suyu kullanmak istiyorsanız kaynatıp bir gün ağzı kapalı soğumasını sağlayın. Çeşme suyunun kireçli olma ihtimali var bu da turşuda tat değişikliğine neden olur.

Tuz; Yemeklik tuz kullanmayınız. Bu turşunun dayanıklılığını azaltır. Genelde kullanacağımız kaya tuzu ya da salamura tuzu diye geçer. Yemeklik tuza oranla biraz daha iri tanelidir. Tuz kullanımını az tutmayın çünkü içindeki bakteri üremesini engelleyen bir materyaldir. Tuz oranına gelirsek 1 litre suya yarım su bardağı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker koymamız gerekir. Bir diğer yolu ise yumurta yoluyla ölçmektir. Yumurtayı kullanacağımız kavanoz yarısı kadar suyun içine yerleştiriyoruz ve tuzu ekleyerek erimesini sağlıyoruz. Tuzlu su, yumurtayı kaldırmaya başladığı anda oranını ayarlamış olduğunuz anlamına gelir. Daha sonra turşunun tuzunu kurduktan bir hafta sonra da kontrol edebilirsiniz. Yeterli görmediğiniz taktirde o zaman ilave yapabilirsiniz.

Sirke; Tuz gibi sirkede bakteri oluşumunu önleyen diğer yardımcı araçtır. Turşu da elma sirkesi biraz hafif kaçar aroması biraz daha tatlıdır. Üzüm sirkesi biraz daha serttir ve genelde üzüm sirkesi tercih edilir. Sirke sevmeyenler için limon suyu ya da limon tuzu kullanabilirler. Oranına gelirsek eğer kullanmış olduğumuz suyun üçte biri kadar sirke kullanmak yeterli olacaktır.

Sarımsak; Turşunun vazgeçilmezi onsuz olmayacağı hem antibiyotik özelliği hem de fermantasyonun (Olgunlaşma) olmasında nohuttan sonra gelen malzemedir. Bol bol kullanmakta yarar vardır. Turşuya farklı bir aroma katar.

Sebzeler; işte en önemli kısım burası her şeye iyi bir şekilde dikkat ettik fakat sebzeler olmadan turşu tamamlanmış olmaz. Sebze seçimine çok dikkat etmeliyiz sert, yarası ve çürüğü olmayanları seçmemiz gerekir. Yani elimizdeki malzemeleri araya gitmesin diye kullanmamalıyız. Artık her şeyin turşusu yapıldığı için tek tek saymadan birkaç tane turşusu yapılan malzeme ismi yazayım. Bunlar; domates, fasulye, lahana, kelek, acur, biber, kereviz, erik, çağla, kornişon vb. Daha da örnek çoğalabilir. Ayrıca sebze veya meyveleri aldığımızda turşu yapmadan önce güzelce yıkadığımıza emin olalım.

Yan ürünler; Aroma katıcı ve renklendirme de işe yarıyor. Bunlar; maydanoz, asma yaprağı, kereviz, defne yaprağı, karanfil, hardal ve karabiber tanesi olarak sıralamak mümkündür. Hepsi turşuda kendine has tat ve koku oluşturmaktadır. İsteğe bağlı olduğu için ekleyip eklememek size kalmıştır.

Turşunun Kurulması


Evet geldik en önemli kısma artık elimizdeki tüm bilgiler doğrultusunda turşumuzu yapabiliriz. İlk önce sebzelerimizi nasıl kullanmak istiyorsak ister bölerek yerleştirin ister bütün halinde dizin. Bütün halinde dizecek isek birkaç yerini kürdanla ya da iğneyle delmek gerekir. Turşu kabımızı önümüze alalım artık sebzeleri yerleştirmemiz gerekiyor. Kabın tabanına, çabuk olgunlaşmasını istiyorsak birkaç tane nohut atalım. Onun üstüne bütün veya parçalı olan sebzeleri aralarına maydanoz ve sarımsak yerleştirerek çok sıkı bir şekilde sıkıştırarak yerleştirelim. Sıkıştırmadaki maksat içinde hava kalmasını önlemektir. Kabın ağzında iki parmak kalınlığında yer kalana kadar bu işleme devam ediyoruz. Sıkıştırma işlemi bittikten sonra su, tuz ve sirke oranını yapıp kabın içine dikkatli bir şekilde döküyoruz. Dökerken hava kabarcıkları gözükecektir. Bunların gitmesi için kabı hafif sallamakta fayda vardır. Dizilen sebzelerin üstü geçene kadar tuzlu suyumuzu kaba dökmeye devam edelim. Üstü tamamen tuzlu su kaplı olan sebzeleri sıkıştırmak ve yüzeye çıkmaması için üstüne ona baskı yapacak şekilde çay tabağı, temiz bir taş ya da tahta çubuk gererek kapağını sıkı bir şekilde kapatalım.

Turşuyu Bekletme

Turşu kurma işlemi tamamlandı şimdi bekleme süresine geldik. Mutlaka serin ve güneş ışığı almayan bir yerde 20-25 gün boyunca beklemesi gerekir. Arada bir kontrol etmek gerekir. Çünkü suyu dışarı taşırma ihtimali var eğer suyu eksilirse istediğiniz gibi bir turşu elde edemezsiniz. Turşu kurulduktan 2 gün sonra açıp tuz kontrolü yapabilirsiniz eksilme ya da yetersiz görürseniz üstüne ekleme yapabilirsiniz.

Turşumuz kuruldu ve beklemeye alındı umarım yararlı bilgiler vermişimdir. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:19:24
Kışlık Turşu Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kışlık Turşu Yapımı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kışlık Turşu Yapımı"
İyı günler, ben daha 3 aylık evliyim yemek yapmayı yavaş yavaş öğrendim fakat şimdi kışlık turşu zamanı ama nasil yapacağımı bilmiyorum nasıl seçmem lazim sebzeleri ve turşunun suyu nasil olmalı icindeki malzemeler nelerden oluşuyor bilen yardımcı olabilir mi?
Nurale . 27.10.2018 19:04:46
CEVAP YAZ
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak hem lezzet hem de diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidid...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz t...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmî gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir.Sirkesiz Turşu Malzemeleri6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu,  değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu  yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Armut Turşusu
Armut Turşusu
Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Ö...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024