Pazı Turşusu Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır. Aslında pazı turşusu pazının sarılan yeşil yapraklarından değil de o sert saplarından yapılmaktadır. Eğer evinizde sık sık pazı yaprağı ile sarma ya da başka yemekler yapmayı ve yemeyi seviyorsanız kullandığınız pazının da saplarını atmayarak bu şekilde turşu yapımında değerlendirebilirsiniz. Pazı turşusunu ilk defa yapacaksanız ya da diğer turşulara göre daha çabuk eriyebileceğinden miktar olarak az yapmanızı tavsiye ederim. Şayet damak zevkinize hitap ederse evdeki pazı saplarını değerlendirmek yerine sadece turşu yapmak için pazı alıp tekrar deneyebilirsiniz.
Pazı turşusu için gerekli malzemeler - 4 demet pazının sapı
- 2 diş sarımsak
- 3 su bardağı üzüm sirkesi
- 2 çorba kaşığı kaya tuzu
- 1 talı kaşığı limon tuzu
- Bir çay kaşığı çekilmemiş karabiber
- 4-5 tane defne yaprağı
- Yarım demet maydanoz
- Bir kısım dereotu
- Bir avuç tane çiğ nohut
Pazı turşusu hazırlanışı: Pazı turşusunun yapımı oldukça basittir. Fakat diğer sebzelerle yapılan turşular ile kıyaslandığında pazı turşusunu yaparken bazı saplarının haşlanması gerektiğinden bu aşama biraz titizlik istemektedir. Eğer pazı saplarını olması gerekenden fazla haşlarsanız pazı turşunuz erime riski ile karşı karşıya kalabilir. Pazı sapları gerektiğinden daha az haşlanması da pazıların kara bir renge dönüşmesine neden olur. Bu yüzden aşağıdaki tarife sadık kalmaya özen gösterin. Pazı turşusunun yapımı için pazı saplarını temizleyip yıkayın. Derin bir kabın içine bol miktarda su doldurup kaynatın. Kaynayan suyun içerisine pazı sapını atın ve ortalama olarak 5 dakika pişmesini sağlayın. Pazı sapları erimeden hemen suyun içerisinden alın. Daha sonra pazı saplarını içerisinde soğuk su bulunan bir kaba alarak iyice soğuyana kadar bekletin. Pazı turşusunun suyu için ise buzlukta soğutulmuş soğuk suyun içine üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzunu ekleyip eritin. Son olarak kaynatılarak soğutulmuş pazılar cam bir kavanoza, arada bir sarımsak da ekerek yerleştirin. Üzerine ise hazırlanan soğuk su karışımını boşaltın. En son olarak da kavanozun içine maydanoz dereotu, çekilmemiş karabiber ve defne yaprağını koyarak kavanozun ağzını iyice kapatın. Arzu ederseniz ilave olarak başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Fakat pazı turşusu diğer turşulara göre biraz daha farklı olduğundan sade olarak yapılmasını tavsiye ederim. Hazırlanan pazı turşusunu serin ve karanlık bir yerde saklayarak bir kaç ay içerisinde tüketmeye gayret edin. Son Güncelleme : 15.10.2018 13:17:42 Pazı Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Pazı Turşusu" Pazı turşusunu severek tüketen biriyim. Evimde sirke yoluyla pazı turşusu yapıyorum. Geçenlerde bir akrabam pazı turşusu içine şalgam katmamı söyledi. Acaba bu turşu hazırlanırken şalgam tadını güzelleştiriyor mu? Ayrıca fazla pazı turşusu tüketmem sonrasında midemde gastrit oluştu. Bu lezzetten mahrum kalmadan mide rahatsızlığımı nasıl giderebilirim? Elif Gün . 04.09.2018 23:07:46 CEVAP YAZ |  | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze... |  | Kıl Biber Turşusu | Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi... |  | Turşu Kaç Günde Olur | Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey... |  | Hamilelikte Turşu Yemek | Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d... |  | Sarımsak Turşusu | Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m... |  | Süs Biberi Turşusu | Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ... |  | Haşlama Biber Turşusu | Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel... |  | Turşunun Zararları | Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ... |  | Balık Biberi Turşusu | Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz... |  | Çubuk Turşusu | Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü... |  | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt... |  | Sirkesiz Turşu | Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6... | | | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | | Kıl Biber Turşusu | | Turşu Kaç Günde Olur | | Hamilelikte Turşu Yemek | | Sarımsak Turşusu | | Süs Biberi Turşusu | | Haşlama Biber Turşusu | | Turşunun Zararları | | Balık Biberi Turşusu | | Çubuk Turşusu | | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | | Sirkesiz Turşu | | Turşu Çeşitleri | | Acur Turşusu | | Biberiye Turşusu | | Kırmızı Domates Turşusu | | Haşlama Turşu | | Erik Turşusu | | Armut Turşusu | | Kapari Turşusu | | Limonla Turşu Yapımı | | Ezme Turşu | | Arnavut Biber Turşusu | | Kabak Turşusu | | Közlenmiş Biber Turşusu | | Tombul Biber Tursusu | | Ahlat Turşusu | | Mantar Turşusu | | Dal Turşusu | | Ankara Çubuk Turşusu | Popüler İçerik | Turşu Çeşitleri Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda... | Acur Turşusu Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze... | Biberiye Turşusu Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi... | Kırmızı Domates Turşusu Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek... | Haşlama Turşu Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin... | Erik Turşusu Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır.... | |