Karışık Turşu

Karışık Turşu

Karışık turşu, sadece belli bölgelerde değil, ülkemizin her bölgesinde en çok yapılan turşu türüdür. Tarihi oldukça ski zamanlara dayanan bu turşu türü, yapılışı nedeni ile oldukça uğraştırıcıdır. Bu nedenle insanlar bu turşuyu daha çok senede bir kez belli bir miktar yaparak kış ayları için saklarlar. Zamanı geldiğinde evde yapılan bu turşu birçok yemeğin yanında lezzetlere lezzet katar. Turşu yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi, turşunun yapılırken içerisine koyulan malzeme oranıdır. Bu durumun yanı sıra turşunun hiç hava almaması gerekir. Bu iki duruma uyulmaması nedeni ile birçok insan yaptığı turşunun küflendiğine ve aynı zamanda koktuğuna şahit olmuştur. Bu nedenle turşu yapımı sırasında bir yemek gibi değil çok daha özen göstermeniz gereklidir. Aksi durumlarda birçok saat emek verdiğiniz ve tüketmek için sabırsızlandığınız karışık turşu, zarar gördüğü için yenilemeyecek hale gelebilir. Karışık turşunun içerisine koyulan malzeme miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle malzemelerin tümünü tezgahta hazır bulundurun.

Malzemeler:
  • Bir adet küçük boy lahana,
  • 15 adet sivri biber,
  • Bir adet en küçük boy olanından karnabahar,
  • 250 gr kadar kuru fasulye,
  • 4 adet domates ( Yeşil ya da yarı olmuş olmalıdır.)
  • Bir adet ayıklanmış sarımsak,
  • Bir su bardağı kadar nohut,
  • Bir adet limon,
  • Beş adet kırmızı biber,
  • On adet turşuluk salatalık,
  • Üç adet havuç
Bu malzemelerin yanı sıra turşunun içerisine en son eklenecek suyu hazırlamak için gereken bazı malzemeler vardır. Bunlar;
  • Bir yemek kaşığı limon tuzu,
  • Bir buçuk su bardağı üzüm sirkesi,
  • Bir su bardağından biraz eksik tuz,
  • Ve son olarak iki litre kadar su
Yapılışı: Öncelikle yapılış aşamasına başlar başlamaz yıkanabilen olan tüm sebzeleri ve malzemeleri temiz bir şekilde yıkayalım. Bu işleme hijyen açısından önem vermeniz gerekir. Çünkü turşu çok uzun süreler boyunca bekleyeceği için bakteriler, çok fazla artarak turşuya ve sizlere zarar verebilir. Bu işlem sonrasında ise lahanayı orta kalınlıkta olacak şekilde tümünü doğrayalım. Daha sonra elimizde bulunan biberlerin tümünün uç kısımlarından birer parça alarak turşu suyunun biberlerin içine girmesini engelleyelim. Bu şekilde su girse bile kendiliğinden çıkacaktır.

Şimdi havuçları da halka şeklinde doğrayarak karnabaharı parçalara ayıralım. Bu işlemden sonra da domatesleri ikiye ya da üçe bölerek bir kenara bırakın. Son olarak sebzeler içerisinden limonu da halka şekillerinde parçacıklara ayırarak sebzelerin hazırlığını sonlandırabilirsiniz. Bu işlem sonrasında turşu için temiz ve ağzı kapanabilir bir bidon gerekecektir. Bidonu ayarlayarak bir sonraki aşamaya geçin.

Şimdi turşu için hazırladığınız bidonun içerisine nohudun tümünü koyalım. Nohutları koyduktan sonra, daha önceden doğradığımız sebzelerin tümünü karışık olarak bidona ekleyin ve bu malzemelerin arasına sarımsakları serpiştirin. Son olarak da bidonun etrafına limon dilimlerini yerleştirerek işleminizi tamamlayın.

Şimdi sıra turşu suyunda. Öncelikle bir kap içerisine limon tuzunu ekleyin. Bunun üzerine ise normal tuzu, üzüm sirkesini ve suyumuzu da ekledikten sonra birkaç dakika boyunca tüm malzemeler eriyip karışana kadar karıştıralım. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı turşu bidonuna ekleyin ve turşuların üzerini kapatacak kadar doldurun. Şimdi bidonun ağzını sıkıca kapatın. Bu bidonunu hem güneş görmeyen bir yere, hem de nem miktarının az olduğu yerlere koyarak serin ortamlarda muhafaza edin. Böylece karışık turşu yapılışını tamamlamış olduk. Bu turşu yapımında bidonun dolacağı kadar malzeme yerleştirebilirsiniz.
Son Güncelleme : 04.12.2018 21:20:30
Karışık Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karışık Turşu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karışık Turşu"
karışık turşu lezzetli görünüyo bunu daha kolay yoldan yeni nerden bulabiliriz.?
Haslet . 23.07.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019