Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu

Turşular, Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Çoğunlukla sirke kullanılarak hazırlanan turşular, yaygın olarak yapılmaktadır. Bu tarifte sirkeye ilaveten tuz, sıvı yağ ve şeker bir arada kullanılarak yöreye has bir dokunuş yakalanmıştır. Bu turşu tarifinde ince körüklü yapıları olan kıl biberler kullanılır. Eskiler, kullanılacak biberin tazeliğini anlatmak için "ortasından kırdığınızda biber çıtırdayacak" derlerdi. Günümüzde cam kavanozlar tercih edilse de, önceden 2-3 litre kapasiteli turşu bidonlarında turşular hazırlanırdı. Turşunun kurulmasının ardından, deyim yerindeyse mutfakta ayak altında, görünür bir yere yan yatırılır ve öylece bırakılırdı. Evin ufak çocuklarına, "gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin" diye nasihat edilirdi. Bir oyuna dönüştürülen bu nasihatle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı süre içinde malzemenin her yerine etki etmesi amaçlanırdı. Edirne mutfağında, toplum arasında bu turşuya hazırlığındaki kavanozun sık sık tekerlenmesi nedeniyle "tekme tokat turşusu" denir.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kg sivri biber
  • 2 baş sarımsak
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Biberleri yıkayın, saplarından ayırıp iyice kurutun. Biberleri temizleyip ikiye bölün. Sarımsakları temizleyip küçük küçük parçalara bölün. Geniş bir kabın içine sıvı yağ ve sirkeyi koyarak kaynamaya başlayınca biberleri içine atın. Sarımsağı ve tuzu da ekleyip öldürün. Kavanozlara doldurup sıkıca kapatın. Biberlerin sap yönünden uç kısımlarını bıçakla hafifçe çizik atarak yaralayın. Büyük bir tencereye su, zeytinyağı, üzüm sirkesi ve tuzu koyup kaynatın. Harlı ateşte kaynayan suya biberleri ve sarımsakları atıp 2-3 dakika kaynatın. Biberler hafif diri kalsın. Biberlere el değdirmeden temiz bir maşa ile alarak kavanoza doldurun. Tencerede kalan turşu suyunu kavanozun üstünde bir-bir buçuk santimetre boşluk kalacak şekilde kavanoza ekleyin. Soğuyunca kapağını sıkıca kapatarak turşuyu buzdolabına alın. Eğer turşu suyunuz arttıysa, bunu atmayın; buzdolabında soğuduktan sonra salatalara sos olarak ya da sebze taratoru yaparken kullanabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Turşular, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığına olumlu katkılarda bulunabilir. Ayrıca, antioksidan özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Turşu yapımında kullanılan sirke, doğal bir koruyucu olup, turşunun uzun süre dayanmasını sağlar. Bu nedenle, evde yapılan turşular hem lezzetli hem de sağlıklıdır.

Bu tarif, özellikle kış aylarında sofralarınızı renklendirecek ve lezzet katacak bir alternatiftir. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Güncel

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri