Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu biber turşusu, genellikle meze olarak tüketilen ve diğer adı ciza olan lezzetli bir turşudur. Başta Yugoslav göçmenleri ve Arnavutlar tarafından yapılan bu turşu, zamanla bizim kültürümüze de girmiştir. O kadar lezzetlidir ki kahvaltılarda ve beş çaylarında bile tüketilebilir. Lorlu biber turşusunun olgunlaşması için uzun süreler beklemenize gerek yoktur; sadece 2 hafta beklemeniz yeterlidir. Hem pratik hem de son derece lezzetli olan bu turşu, sofralarınıza farklı bir lezzet katacaktır.

Gereken Malzemeler

  • 750 gram kırmızı kapya biber
  • 750 gram yeşil kalın etli biber
  • 1.5 kilogram lor peyniri
  • 1.5 kilogram ılık süt
  • Damak tadınıza göre yeterli miktarda deniz tuzu
  • 5 litrelik cam bir kavanoz

Yapılış Aşamaları

İlk olarak kapya ve yeşil biberlerin çekirdek kısımlarını çıkarıp güzelce yıkayınız. Mümkünse bir kağıt havlu ile biberlerin iç kısımlarında su kalmayacak şekilde kurulayınız. Lor peynirini ve sütü derin bir kabın içerisinde iyice bulamaç haline gelene kadar karıştırınız. Bu aşamada tuz miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız harcı, dolma yapar gibi biberlerin içerisine bastırarak doldurunuz. Cam kavanozun dip kısmına yaklaşık 2-3 parmak kadar lorlu karışımdan koyup, üzerine doldurduğunuz biberleri yerleştiriniz. Biberlerin üzerine tekrar lorlu karışım ekleyerek malzemeleriniz bitene kadar devam ediniz.

Kavanozun en üst kısmına ıslatılmış ve suyu sıkılmış bir tülbent koyduktan sonra, tülbentin üzerine temiz ve ağır bir taş yerleştiriniz. Daha sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabında 15 gün bekletiniz. Lorlu biber turşunuz hazır hale gelecektir. Dilerseniz turşunuzu tüketirken baharatlar ve bir miktar sızma zeytinyağı ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Lorlu biber turşusu, probiyotik açısından zengin olması nedeniyle sindirim sistemine fayda sağlar. Ayrıca, biberlerin içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Lor peyniri ise düşük kalorili ve yüksek protein içerikli bir besindir, bu nedenle sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi sunar. Bu turşuyu, farklı baharatlar ve otlar ekleyerek kendi damak tadınıza uygun şekilde çeşitlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri