Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu çoğu zaman acı bir tat taşır. Ancak bu durum, turşu içerisinde kullanılan biberlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla net olarak "acı" ya da "tatlı" demek mümkün değildir. Oldukça yaygın olarak kullanılan süs biberi turşusu, hemen hemen her yemeğe yakışsa da özellikle ülkemizin milli yemeklerinden biri olan çiğ köftenin yanında çok iyi gider. Bu nedenle gittiğiniz her çiğ köftecide süs biberi turşusunu bulabilirsiniz.

Günümüzde süs biberi turşusunu seven ancak yapmayı bilmeyen insanlar, hazır olarak satılan turşuları tercih eder. Elbette hazır olarak aldığınız süs biberi turşusu da istediğiniz tadı verecektir. Ancak bu turşuyu kendiniz yaparsanız ve kendi emeklerinizi lezzete dönüştürürseniz, istediğiniz lezzetten daha fazlasını elde edebilirsiniz. Şimdi süs biberi turşusu nasıl yapılır ve yapılışı sırasında nelere dikkat edilmelidir, bu mükemmel lezzetin evde yapılış tarifini sizlerle paylaşacağım. Bu turşu içerisinde kullanılacak olan sarımsak miktarını kendi damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz.

Süs Biberi Turşusu Malzemeleri

  • Bir kilogram süs biberi
  • İki baş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı toz şeker
  • Bir miktar limon tuzu
  • Bir miktar sirke
  • İki yemek kaşığı kadar tuz

Süs Biberi Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle biberleri çok temiz bir şekilde yıkayın ve sap kısımlarını teker teker temizleyin. Bu şekilde bir kap içerisine su doldurun ve süs biberlerinin tümünü suyun içerisine bırakın. Bu şekilde biberler su içerisinde daha canlı duracaktır. Bu sırada siz de sarımsakların dış kısımlarını temiz bir şekilde ayıklayın ve tüm sarımsağı küçük küçük doğrayın.

Bir diğer işlemde ise bir karıştırma kabı içerisine bir küçük şişe sirkeyi aktarın ve içerisine bir miktar toz şeker ekleyerek iyice erimesi için karıştırın. Şeker eriyene kadar iyice karıştırmalısınız. Şeker eridikten sonra ise şekerli sirke içerisine limon tuzunu da ekleyerek tekrar karıştırmaya devam edin. Limon tuzu da eridikten sonra ayrıca içerisine turşuluk normal tuz ekleyin ve tekrar karıştırmaya devam edin. Bir süre karıştırdıktan sonra tuz da eriyecektir. Artık süs biberi turşusu içerisinde kullanacağınız turşu suyu hazır.

Artık turşu suyumuz da hazır olduğuna göre, bir cam kavanoz içerisine yavaş yavaş malzemelerimizi dizelim. Öncelikle kavanozun dip kısımlarına biraz sarımsak ekleyelim. Daha sonra sarımsakların üzerine de bir miktar süs biberlerini dolduralım. Tabii ki süs biberlerini eklerken ara ara sarımsakları da eklemeyi unutmayın. Tüm biberleri dizdikten sonra da sirke karışımını yavaş yavaş kavanoza biberlerin üzerine doldurabilirsiniz. Bazı insanlara sadece sirke suyu ağır gelebilir. Size de ağır geliyorsa, isteğe bağlı olarak bu turşu içerisine bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Son olarak elinizde kalan sarımsakları da en üst kısma koyarak bu kavanozların hava almaması için havayı çıkararak kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edin. En az iki hafta boyunca bu kapağın açılmaması gerekir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cangür

11 Temmuz 2024 Perşembe

Acaba süs biberi turşusunu yaparken sirke yerine limon suyu kullansak tadı nasıl olur? Bir de bu turşuyu ne kadar süre saklayabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cangür,

Süs biberi turşusunu yaparken sirke yerine limon suyu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Limon suyu, turşuya daha hafif ve ferah bir aroma katacaktır. Ancak, sirkenin verdiği o keskin ve klasik turşu tadından biraz farklı olabilir. Yani sonuç olarak tadı daha yumuşak ve taze olacaktır.

Turşunun saklama süresine gelince, doğru şekilde hazırlanıp steril bir kapta saklandığında, limon suyu kullanılarak yapılan turşu da yaklaşık olarak 6 ay kadar dayanabilir. Ancak, bu süre boyunca turşunun serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve birkaç hafta içinde tüketilmelidir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?