Domates Turşusu Domates turşusu, ülkemizde insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Turşu türleri arasında oldukça yaygın olan bu turşu türü, özellikle yaz aylarında çok fazla yapılır ve genellikle kış aylarına kadar saklanır. Domates turşusunun yazın yapılmasını nedeni tabi ki domatesin en çok yaz aylarında rahatlıklar bulunmasıdır. Bu nedenle birçok insan zamanında taze domatesler ile bu mükemmel turşuyu yaparak kış yemeklerinden birini hazırlarlar. Domates turşusunun yapılışında kesinlikle kızarmış domates kullanılmamalıdır. Çünkü kızarmış olan domatesler direk olarak turşu içerisinde dağılarak turşu suyunun bulanmasına ve diğer turşulara da zarar verir. Ama eğer kızarmış domates eklemek isterseniz hafif kızarmış domatesleri dilimlemeden turşu içerisinde üst kısımlara ekleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki domates turşusunda kesinlikle büyük domates kullanmamalısınız. Eğer domates turşusu yapacaksanız sadece küçük boy domatesleri seçerek çok daha fazla lezzet elde edebilirsiniz. Birazdan söyleyeceğim mükemmel tarif ile sizler de çok rahat bir şekilde domates turşusunu yapabilirsiniz. Böylece sizlerde turşu almak yerine böylesine mükemmel lezzetler hazır olarak almak yerine son derece doğal alarak kendiniz yaparak emekleriniz ile birlikte sevginizi katabilirsiniz. Böyle doğal bir şekilde yapmış olduğunuz turşuyu sağlıklı olması nedeni ile çocuklarınıza da gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Şimdi kollarınızı sıvayarak işlemlere başlayın.
Malzemeler: - İki kilo gram kadar yeşil ve küçük domates,
- 15 adet yeşil sivri biber,
- Bir çay bardağı kadar sirke,
- İki baş sarımsak,
- Bir adet limon,
- Bir miktar su,
- Yarım çay bardağı kaya tuzu
Malzemelerde bahsi geçen sirke genellikle insanlar tarafından çok büyük kararsızlıklara neden olmaktadır. İnsanlar turşu içerisine elma sirkesi mi yoksa üzüm sirkesi mi koyacaklarına karar veremezler. Aslında her iki sirke de domates turşusu içerisinde kullanılabilir. Fakat önerilen turşu sadece üzüm sirkesidir. Sizler hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz biberleri ve domatesleri çok temiz olacak şekilde iyice yıkayarak domates turşusunun yapılışına başlayabilirsiniz. Öncelikle domatesleri ikiye ya da daha fazla sayıda olacak şekilde bölün. Tabi ki çok küçük yapmamaya özen gösterin. Çünkü çok küçültüldüğünde sirke yapısını bozacağından dağılabilir. Daha sonra ise domatesleri bir kürdan ile birkaç yerinden delelim ki turşu suyu bu deliklerden domateslerin en içine kadar ulaşabilsin.
Şimdi yeşil biberlerin üzerinde birer tane delik açın ve limonu dilimlere ayırın. Bu aşamada turşunuzu kuracağınız kavanozu seçin. Naylon kavanozlar da olur ama tabi ki sağlık açısından cam kavanozlar önerilir. Kavanozun içerisine yeşil biberleri ve domatesleri karışık bir şekilde dizin. Bu arada hatırlatmak isterim ki bu dizimi yaparken aralara limonları da eklemeyi unutmayın. Bu limon turşuya çok büyük bir lezzet ile aroma katacaktır. Her limonun yanına da birer küçük parça sarımsak eklerseniz turşu, isteğiniz lezzete ulaşacaktır. , Üçüncü aşamada da kavanozun içerisine bir çay bardağı kadar sirke ekleyelim. Sirkeyi ekledikten sonra kaya tuzunu da turşunun en üstüne ekleyin. Son olarak kavanozun ağzına kadar su doldurarak kavanozun içerisine hava girip çıkmayacak şekilde sıkıca ağzını kapatalım. Öyle ki turşu kabının içerisinde oluşacak gazın çıkmaması için iyi bir kavanoz seçin. Aksi durumlarda turşunuz küf tutabilir.
Bu şekilde güneş görmeyen bir ortamda iki ya da üç hafta boyunca ağzını açmadan bekleterek turşunun sirkeli su içerisinde tamamen pişmesini sağlayın. Daha sonra da domates turşusu birçok yemeğin yanında çok iyi gidecektir. Afiyet olsun. Son Güncelleme : 18.11.2018 21:50:15 Domates Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Domates Turşusu" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze... |  | Kıl Biber Turşusu | Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi... |  | Turşu Kaç Günde Olur | Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey... |  | Hamilelikte Turşu Yemek | Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d... |  | Sarımsak Turşusu | Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m... |  | Süs Biberi Turşusu | Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ... |  | Haşlama Biber Turşusu | Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel... |  | Turşunun Zararları | Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ... |  | Balık Biberi Turşusu | Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz... |  | Çubuk Turşusu | Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü... |  | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt... |  | Sirkesiz Turşu | Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6... | | | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | | Kıl Biber Turşusu | | Turşu Kaç Günde Olur | | Hamilelikte Turşu Yemek | | Sarımsak Turşusu | | Süs Biberi Turşusu | | Haşlama Biber Turşusu | | Turşunun Zararları | | Balık Biberi Turşusu | | Çubuk Turşusu | | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | | Sirkesiz Turşu | | Turşu Çeşitleri | | Acur Turşusu | | Biberiye Turşusu | | Kırmızı Domates Turşusu | | Haşlama Turşu | | Erik Turşusu | | Armut Turşusu | | Kapari Turşusu | | Limonla Turşu Yapımı | | Ezme Turşu | | Arnavut Biber Turşusu | | Kabak Turşusu | | Közlenmiş Biber Turşusu | | Tombul Biber Tursusu | | Ahlat Turşusu | | Mantar Turşusu | | Dal Turşusu | | Ankara Çubuk Turşusu | Popüler İçerik | Turşu Çeşitleri Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda... | Acur Turşusu Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze... | Biberiye Turşusu Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi... | Kırmızı Domates Turşusu Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek... | Haşlama Turşu Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin... | Erik Turşusu Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır.... | Armut Turşusu Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Ö... | |