Gelin Turşusu Gelin Turşusu, Turşu; Dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerindendir. Turşunun yapımı bazı kaynaklar M.Ö. 3000-4000 yıllarını işaret etmektedir-ki bu bilginin doğruluğu kesinlik kazanmamıştır. Yani tam olarak ne zaman ve nasıl yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Fakat gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı kesinlikle biliniyor. Gıdalarını, tuzlayarak uzun zaman saklamayı başaran insanlar, zamanla sebze, eti ve balığı tuzlu sıvılar içinde bekleterek bu yiyeceklerin daha ilk bakışta iştah açan renkli görüntüler oluşturmasını, kaliteli ve lezzetli olmasını sağlamışlardır.
Gelin Turşusu Dünyaya Yayılış Hikayesi; Turşu, dünyanın her yerinde farklı yöntem ve çeşitlerde asırlardır kuruluyor (yapılıyor). Fakat tarih sahnesine çıkış noktası Asya olarak kabul edilmekte. Zira dünyada zengin gıda kaynaklarının ana-vatanı Asya ve Akdeniz bölgeleridir. Çünkü Dünyanın ilk uygarlıklarının bu alanlarda oluşması bunun ciddi bir delilidir. Günümüz dünyasında turşusu en çok yapılan ve tüketilen kornişon dur (salatalığın bir türü, Hıyar) ve Hindistan kökenlidir. İlk önce Mezopotamya`ya getirilen kornişon, zaman içerisinde dünyanın her tarafına götürülmüştür. Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerdeki denizcilerin temel beslenme kaynakları ise ambarlarında bulunan fıçıların içindeki kornişon kurulan turşularda. Turşu, dünya tarihinin farklı dilimlerinde derin anılar bırakmıştır. Sezar ve Napolyon ve daha bir çoğu, turşunun, askerleri için güç ve cesaret kaynağı olduğunu belirtmişlerdir. Batının önemli liderlerinin değer verdiği bu gizemli gıda, günümüzde Batı sofralarında çok sınırlı bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise turşunun hala önemli bir yeri vardır. Konumuz olan gelin turşusu yapılış şekliyle bildiğimiz turşudan farklıdır. Pratik ve hızlı bir şekilde sofraya gelmesi ayrı bir özelliğidir.Ege bölgesinde genelde dolmaların, pilavların et türü kızartmaların vazgeçilmezlerindendir. Ege yöresine has bu lezzetli turşunun tarifi aşağıdaki gibidir.
Gelin Turşusu İçin Malzemeler; - 2 tane közle-melik patlıcan
- 2 adet kırmızıbiber
- 1 baş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Arzu ettiğiniz miktarda limon veya koruk ekşisi (koruk ekşisi tavsiyedir. Not; Koruk ekşisi ham üzümden yapılan bir tür yiyecektir).
- Yeterince Tuz
Gelin Turşusu Tarifi;
Önce biberleri ve patlıcan közleyin. Sonra sarımsak, yağ ve koruk ekşisini bir kaba alın. Blenderle krema şeklini alana kadar çırpın. Çırptıktan sonra közlenmiş soyulmuş olan biber ve patlıcanlara ekleyin. Su ve arzu edildiği kadar tuz ilave edin hafif dinlendirmek ve soğuması için buzdolabına yerleştirin.
Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 24.10.2018 23:01:34 Gelin Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Gelin Turşusu" Gelin turşusunu evimizde severek tüketiyorum. Annemin vefatından sonra bu turşuyu bir türlü ayarında yapamamıştım. Ancak sitenizde yer alan tarif annemin lezzetini yakaladı. Acaba közlenmiş patlıcan yerine tavada hafiften pişirdiğim patlıcanla gelin turşusu yapılır mı? Daha önce deneyen biri közlenmiş patlıcanın lezzetini yakaladı mı? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler. Canan Kargın . 07.09.2018 15:20:22 CEVAP YAZ |  | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze... |  | Kıl Biber Turşusu | Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi... |  | Turşu Kaç Günde Olur | Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey... |  | Hamilelikte Turşu Yemek | Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d... |  | Sarımsak Turşusu | Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m... |  | Süs Biberi Turşusu | Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ... |  | Haşlama Biber Turşusu | Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel... |  | Turşunun Zararları | Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ... |  | Balık Biberi Turşusu | Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz... |  | Çubuk Turşusu | Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü... |  | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt... |  | Sirkesiz Turşu | Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6... | | | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | | Kıl Biber Turşusu | | Turşu Kaç Günde Olur | | Hamilelikte Turşu Yemek | | Sarımsak Turşusu | | Süs Biberi Turşusu | | Haşlama Biber Turşusu | | Turşunun Zararları | | Balık Biberi Turşusu | | Çubuk Turşusu | | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | | Sirkesiz Turşu | | Turşu Çeşitleri | | Acur Turşusu | | Biberiye Turşusu | | Kırmızı Domates Turşusu | | Haşlama Turşu | | Erik Turşusu | | Armut Turşusu | | Kapari Turşusu | | Limonla Turşu Yapımı | | Ezme Turşu | | Arnavut Biber Turşusu | | Kabak Turşusu | | Közlenmiş Biber Turşusu | | Tombul Biber Tursusu | | Ahlat Turşusu | | Mantar Turşusu | | Dal Turşusu | | Ankara Çubuk Turşusu | Popüler İçerik | Turşu Çeşitleri Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda... | Acur Turşusu Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze... | Biberiye Turşusu Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi... | Kırmızı Domates Turşusu Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek... | Haşlama Turşu Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin... | Erik Turşusu Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır.... | |