Çiçek Turşu Çiçek turşu, Çiçek turşu kurma farklı sebze ve meyvelerin salamura ismi verilen tuzlu, asitli bir çözelti içerisinde bir zaman bekletilerek uzun bir süre saklanabilecek seviyeye getirilmesi işlemidir. Genel olarak kırsal kesimlerde kış ayına hazırlığın önemli bir parçasıdır. Meydana gelen ürüne çiçek turşu denir. Arkaik kültür içerisinde ilk defa topraktan yapılmış olan büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmış olmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya adım atıldığı antik çağlarda ahşaptan meydana gelmiş olan kaplarla taşındığı ve saklandığı görülmekle beraber ahşap ve asidin reaksiyonlarından dolayı kalıcı olmak şartıyla hep toprak kaplar tercih konusu olmuştur. Bu zamanlarda ise bu çeşit toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke olan kaplar almıştır. Türklerde önemli bir yere sahip olmaktadır. Türkiye'de geleneksel olarak adına İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde festival düzenlenmektedir. Kemalpaşa Belediyesi ' Çiçek Turşusu' ismine patent almıştır.
Çiçek Turşu Yapılışı; gataroks sebze ve meyveler sıkı dokularından ötürü çiçek turşu olmaya daha olanak sağlamaktadır. Çiçek turşusu yapılabilmekte olan sebze ve meyveler arasında yer alan salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, ayva, pancar ve elma yer almaktadır. Çiçek turşu kurulumunun yapıldığı kaba ise defne yaprağı, çekilmemiş olacak şekilde karabiber, limon, sarımsak, dere otu, maydanoz gibi materyaller aroma versin diye kaba konur. Çiçek turşusu kurulacak olan materyaller %5-10'luk tuz çözeltisine bastırılması gerekir ve laktik fermantasyon süreci başlamış olur. Sebze ve meyvelerdeki şeker seviyesi 50-75 derece sıcaklıkta, çoğunlukla birkaç haftalık bir zamanda laktik aside dönüşmeye başlar. Fermantasyonu hızlı hale getirecek kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilmiş olan çözeltinin asitliği ise %1 civarındadır. Fermantasyon süresi içerisinde tuzlu çözelti istenmemiş olan organizmaların üremesi durdurulur. İşletmelerde üretilmiş olan çiçek turşular otoklav turşusu ve fermantasyon turşusu olmak üzere iki kısımda incelenmektedir. Otoklav turşusu aynı konserve üretiminde meydana geldiği gibi, sebzelerin yıkanıp ayıklama işlemi yapıldıktan sonra, tuz, sirke ve sarımsak içeriğinde bulunduran dolgu sıvısı ile birlikte ambalaj malzemesine doldurulması, kapandıktan sonra ısıl işlem yapılması şeklinde elde edilebilmesi mümkündür. Fermantasyon turşuları ise, önceden tekniğe uygun olmak şartıyla büyük fıçılarda yapılmış olan çiçek turşuların, ürün içerisinde tat dengesi kurulma işlemi olduktan sonra, açılarak daha da büyük olan ambalajlara iyice doldurulması ve ısıl işlem uygulanması yoluyla elde edilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu çiçek turşu çeşitleri elde edilme işlemleri tamamlandıktan sonra piyasaya sürülmektedir. Son Güncelleme : 27.10.2018 13:11:42 Çiçek Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Çiçek Turşu" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze... |  | Kıl Biber Turşusu | Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi... |  | Turşu Kaç Günde Olur | Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey... |  | Hamilelikte Turşu Yemek | Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d... |  | Sarımsak Turşusu | Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m... |  | Süs Biberi Turşusu | Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ... |  | Haşlama Biber Turşusu | Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel... |  | Turşunun Zararları | Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ... |  | Balık Biberi Turşusu | Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz... |  | Çubuk Turşusu | Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü... |  | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt... |  | Sirkesiz Turşu | Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6... | | | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | | Kıl Biber Turşusu | | Turşu Kaç Günde Olur | | Hamilelikte Turşu Yemek | | Sarımsak Turşusu | | Süs Biberi Turşusu | | Haşlama Biber Turşusu | | Turşunun Zararları | | Balık Biberi Turşusu | | Çubuk Turşusu | | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | | Sirkesiz Turşu | | Turşu Çeşitleri | | Acur Turşusu | | Biberiye Turşusu | | Kırmızı Domates Turşusu | | Haşlama Turşu | | Erik Turşusu | | Armut Turşusu | | Kapari Turşusu | | Limonla Turşu Yapımı | | Ezme Turşu | | Arnavut Biber Turşusu | | Kabak Turşusu | | Közlenmiş Biber Turşusu | | Tombul Biber Tursusu | | Ahlat Turşusu | | Mantar Turşusu | | Dal Turşusu | | Ankara Çubuk Turşusu | Popüler İçerik | Turşu Çeşitleri Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda... | Acur Turşusu Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze... | Biberiye Turşusu Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi... | Kırmızı Domates Turşusu Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek... | Haşlama Turşu Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin... | Erik Turşusu Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır.... | |