Mantar Turşusu Mantar turşusu, mantarı sevenler tarafından oldukça sevilen bir turşudur. Yalnız mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa turşunun içinde mantarlar erir. Turşuyu kanlıca mantarı ile hazırlayacağız. Buna kanlıca turşusu, melki ya da çıntar turşusu da denir. Lezzeti de oldukça güzel olduğu için, çoğu yörede bunu yaparlar. Sizlerde mutfağınızda mutlaka denemelisiniz. Turşunun yapımında sizlere 1 kg lık turşu kavanozu yeterli gelecektir. Yalnız mantarları küçük boyda olanlardan tercih ederseniz daha iyi olur. Değişik turşuları sevenlere mantar turşusunu da yapmalarını tavsiye ederiz. Bunu çok yönlü olarak ta kullanabilirsiniz. Elinizin altında mutlaka bulunmalı. Dilerseniz şimdi turşuyu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Mantar turşusu için gerekli malzemeler - 1 kg kanlıca mantarı
- 1 çay bardağı sirke
- 2 tatlı kaşığı tepeleme kaya tuzu
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3-4 diş sarımsak
- Alabildiği kadar su
- 6,7 dal maydanoz
Mantar turşusu yapımı
İlk önce mantarları güzelce yıkayın. Tencerenin içine yarıya kadar su doldurarak, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Mantarları da içine atın. Ocakta su kaynadıktan sonra, sadece 3 dakika kadar mantarları kaynatın. Hemen kevgirle mantarları alarak, içinde soğuk su olan bir kabın içine tın. Burada mantarlar iyice soğumalıdır. İsterseniz buzlu su yapabilirsiniz.
Bu arada turşu kavanozunun dibine sarımsakları ayıklayarak atın. Sarımsağın birini ikiye bölerseniz, mantar turşusu daha aromalı olur. Mantarlar soğudu ise, bunları elinizde hafifçe sıkarak kavanoza doldurun. Hepsini kavanozun içine koyduğunuzda, kavanoz dolmuş olacak. Şimdi kavanoza sirkeyi dökün. Kalan yeri suyla doldurun. Daha sonra sirkeli suyu bir kasenin içine boşaltın. Bu şekilde yapmamızın nedeni, turşunun içini dolduracak miktarda turşu suyu elde etmek içindir. Yoksa tuzu, sirke gibi malzemeler kıvamında olmaz. Suyun içine toz şekeri, kaya tuzunu ve limon tuzunu koyarak karıştırın. Hepsi eridikten sonra, bunu mantarların üstüne yeniden dökün. En son olarak 6-7 dal maydanozu turşunun üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, güneş ışığı almayan yerde bir hafta kadar saklayın. Bu süreden sonra dilerseniz mantar turşusunu yiyebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı gibi serin yere saklamalısınız.
Afiyet olsun. Son Güncelleme : 29.11.2018 20:39:31 Mantar Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Mantar Turşusu" Maydanoz ve toz şeker eklenmesi turşunun tadını bozmaz mı? Verdiğiniz tarifte 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenmeli denilmiş. Turşuya şeker katıldığını ilk kez duyuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Dilan . 27.09.2018 16:37:34 CEVAP YAZ |  | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze... |  | Kıl Biber Turşusu | Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi... |  | Turşu Kaç Günde Olur | Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey... |  | Hamilelikte Turşu Yemek | Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d... |  | Sarımsak Turşusu | Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m... |  | Süs Biberi Turşusu | Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ... |  | Haşlama Biber Turşusu | Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel... |  | Turşunun Zararları | Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ... |  | Balık Biberi Turşusu | Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz... |  | Çubuk Turşusu | Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü... |  | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt... |  | Sirkesiz Turşu | Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6... | | | Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır | | Kıl Biber Turşusu | | Turşu Kaç Günde Olur | | Hamilelikte Turşu Yemek | | Sarımsak Turşusu | | Süs Biberi Turşusu | | Haşlama Biber Turşusu | | Turşunun Zararları | | Balık Biberi Turşusu | | Çubuk Turşusu | | Sirkeli Haşlama Biber Turşusu | | Sirkesiz Turşu | | Turşu Çeşitleri | | Acur Turşusu | | Biberiye Turşusu | | Kırmızı Domates Turşusu | | Haşlama Turşu | | Erik Turşusu | | Armut Turşusu | | Kapari Turşusu | | Limonla Turşu Yapımı | | Ezme Turşu | | Arnavut Biber Turşusu | | Kabak Turşusu | | Közlenmiş Biber Turşusu | | Tombul Biber Tursusu | | Ahlat Turşusu | | Mantar Turşusu | | Dal Turşusu | | Ankara Çubuk Turşusu | Popüler İçerik | Turşu Çeşitleri Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda... | Acur Turşusu Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze... | Biberiye Turşusu Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi... | Kırmızı Domates Turşusu Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek... | Haşlama Turşu Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin... | Erik Turşusu Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır.... | |