Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Turşusu

Haşlanmış lahana turşusu, kış mevsiminde yapılabilecek ve kışın tüketilebilecek oldukça rağbet gören ve sevilen bir turşu tarifidir. Hatta lahana sevmeyen biri bile bu turşuyu severek tüketebilir. Üstelik yapımı da oldukça kolaydır.

Haşlanmış lahana turşusu hazırlarken, lahanaları kavanoza sığdırmak ve turşu olgunlaştığında kavanozda fazla boşluk kalmamasını sağlamak için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Akşamdan lahanaları tuzlayarak bekletmek, lahanaların kavanoza daha rahat basılmasını sağlar. Ancak, hemen turşuyu kurmak isterseniz, lahanaları haşlayarak da hazırlayabilirsiniz. Her iki yöntemle de kurulan turşu, olgunlaştığında kavanozda fazla boşluk kalmayacaktır. Ayrıca, hafif acımsı olan lahanaların lezzet kazanmasına ve acısının gitmesine yardımcı olur. Lahana turşusuna kereviz eklemek de güzel bir aroma katarak daha lezzetli bir turşu elde etmenizi sağlar.

Haşlanmış Lahana Turşusu İçin Malzemeler

  • 3 kg beyaz lahana
  • 3 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 2 su bardağı sirke
  • 100-150 gr nohut
  • 10-15 diş sarımsak
  • 5-6 adet kereviz sapı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Haşlanmış Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahanaları önce ayıklayın ve dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Doğranmış lahanaları kaynamakta olan suya atarak 1-2 dakika haşlayın ve ardından bir kevgir yardımıyla çıkarın. Bu işlemi lahanalar bitene kadar tekrarlayın. Bu malzemeler için 3 litrelik bir kavanoz yeterli olacaktır. Önce kavanozun dibine nohutları ve ikiye bölünmüş sarımsakları atın. Ardından doğranmış lahanaları kavanoza yerleştirmeye başlayın. Haşlanmış oldukları için fazla zorlanmadan sıkıştırarak yerleştirebilirsiniz.

Kavanozun içine sirkeyi dökün. Kaynatılmış ve soğutulmuş suyu ekleyerek kavanozu, ağzının 1-2 parmak altına kadar doldurun. En az 20 dakika bekleyin, çünkü haşlanmış lahana suyunu kavanozun içine salacaktır. Bekledikten sonra kavanozdan bir miktar suyu çıkarın ve bu suya toz şekeri ekleyerek karıştırın. Şekerli suyu kavanoza geri ekleyin ve turşunun üzerinde hiç boşluk kalmayacak şekilde doldurun. En üste kereviz saplarını koyarak kavanozun kapağını sıkıca kapayın. Güneş ışığı almayan bir yerde 2-4 hafta bekletin. Bu sürenin sonunda lahana turşusunu tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak kapağını açtıktan sonra buzdolabında veya serin bir yerde saklamanızı öneririz. Böylece haşlanmış lahana turşusunu bozulmadan ve yumuşamadan tüketebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Merzuka

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Lahanaları haşlarken neden sadece 1-2 dakika haşlamamız gerekiyor? Daha uzun süre haşlasak ne olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merzuka, lahanaları sadece 1-2 dakika haşlamanın nedeni, besin değerlerini ve renklerini korumaktır. Daha uzun süre haşlarsan hem vitamin kaybı yaşanır hem de lahana rengini ve dokusunu kaybeder, bu da tadını ve görünümünü olumsuz etkiler. Kısa süre haşlama, lahanaların canlılığını ve besleyiciliğini muhafaza eder.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri