Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu önemli bir yer tutar. Sarımsak, neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin maddesi olup, tek başına da turşusu yapılmaktadır. Sarımsak, bilinen en doğal antibiyotiklerden biridir. Yemeklere, şarküteri ürünlerine ve turşulara lezzet katan sarımsak, besin değeri açısından da oldukça kıymetlidir. Ancak sarımsağı tek başına tüketmekten kokusu nedeniyle birçok kişi kaçınır. Ayrıca sarımsak sevmeyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Sarımsak normal şekilde yemeklere ilave edildiğinde tüketmekten hoşlanmayan kişiler, sarımsak turşusunu tercih edebilir. Turşu şeklinde hazırlanan sarımsağın lezzetine doyum olmaz. Sarımsak turşusu tarifine geçmeden önce sarımsağın faydalarına kısaca değinelim:

Sarımsağın Faydaları

  • Sarımsak, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çok özel bir bitkidir ve vücudu mikroplara karşı korur.
  • Kandaki kolesterol seviyesini düzenler.
  • Yüksek tansiyona karşı iyi gelir.
  • Diyabet hastalığına karşı faydalıdır.
  • Vücudu kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Cilt sağlığı için faydalıdır ve ciltte oluşan yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Cinsel fonksiyon arttırıcı etkisi vardır.
  • Mide gazına karşı iyi gelir.
  • Bağırsak sağlığını korur.
  • Saç sağlığı için kullanılabilir.
  • İştah açıcı etkisi ile kilo vermeye yardımcı olabilir.
  • Hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunur.
  • Beden sağlığını korur ve halsizlik gibi şikâyetlere karşı iyi gelir.
  • Sarımsak çay şeklinde hazırlanarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.

Sarımsak Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo sarımsak
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 3 su bardağı su
  • 4 tane kereviz sapı
  • 6 dal maydanoz

Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?

Sarımsakları çukur bir kabın içine alarak üzerine su ekleyin. Suda bekletilen sarımsağın kabuğunu soymak oldukça kolay olur. Yeteri kadar suda yumuşayan sarımsakların kabuklarını soyarak temizleyin. Temizlenen sarımsakları uygun bir cam kavanozun içine alın. Sarımsakların üzerine kereviz yapraklarını ekleyin. 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve kaya tuzunu çukur bir kabın içinde karıştırın. Hazırladığınız karışımı kavanoza dökün. Ağız kısmına maydanozu ekleyerek kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu birkaç kez ters çevirerek sallayın ve serin bir ortamda 3 hafta kadar bekletin. Sarımsak turşusu 3 hafta sonunda tüketilmeye başlanabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Serap

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tarifinize göre hazırladım yaklaşık 5 gün sonra sarımsaklar yeşil renge dönmeye başladı acaba sebebi ne olabilir bozulm7ş olabilir mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Serap Hanım,

Sarımsakların yeşil renge dönmesinin sebebi genellikle bir kimyasal reaksiyon olan enzimatik aktivitedir. Bu durum, sarımsak içindeki sülfür bileşiklerinin oksijenle temas etmesiyle meydana gelir ve genellikle zararsızdır. Sarımsakların bozulmuş olma ihtimali düşük, ancak yine de tadında veya kokusunda anormal bir değişiklik fark ederseniz tüketmemenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mor Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mor Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Güncel

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri