Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytin Turşusu

Zeytin Turşusu

Zeytin Turşusu, Zeytinin anavatanı Mezopotomya"dır, Dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılmıştır, binlerce yıldır Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan zeytin, insan sağlığı için çok önemli bitkidir, zeytin turşu olarak sade zeytinyağı olarak veya zeytin salatası olarak kahvaltılarımızın baştacıdır, ülkemiz zeytin üretiminde Dünyada dördüncü sıradadır fakat halen kullanımı istenilen düzeyde değildir. Ham zeytin acıdır, acılığın giderilmesi için bir dizi işlemlerden geçirilmesi gerekir, gıda güvenliğinin ön planda olduğu günümüzde istersek bu işlemleri evde kendimiz kolayca yapabiliriz. Bu işlemler zeytinin toplanması ve temizlenmesi, zeytinin çizilmesi veya kırılması ve zeytinin turşusunun kurulması aşamalarından oluşur.

Zeytinin toplanması ve temizlenmesi; Zeytin kendi bahçemizde yetişiyorsa zaten yıllardan beri o evde turşu yapılıyordur, yine de zeytin ağıcı görmeyenler için; ağaç ince yapraklı meşe ağacına benzer oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir ağaçtır, zeytin dalında iken yeşildir, ağacın altına gelecek şekilde büyük bezler serilir, ağaç dallarına uzun çubuklarla vurularak bezlerin üzerine düşmesi sağlanır ve toplanır, toplanan zeytinler yapraklarından arındırılır, semt pazarından veya kendi ağacımızdan topladığımız zeytinlerin üzerinde bulunan toz ve küflerden arındırılması için yıkanır ve durulanır.

Zeytinin çizilmesi veya kırılması; Çizme zeytin turşusu yapabilmek için iri yeşil zeytinleri kullanmalıyız, bu şekilde daha uzun süre dayanır, bunun için zeytin çizme aleti veya ince bir bıçak kullanılır, zeytin birkaç yerinde çizilir, zeytinlerin çizik sayısı zeytin yenirken olgunluğunu belirleyecektir, çok çizik çok olgunlaşma demektir. Eğer zeytinlerimiz küçük ve sert ise bu sefer kırma yöntemini seçmemiz gerekir, kırma yönteminde zeytin daha çok hasar görecektir bunun için et kesmekte kullandığımız bir tahta veya plastik örs ve zeytin kırmak için kullanılan tokmak gerekli olacaktır. Zeytinin çizilmesindeki veya kırılmasındaki amaç hem içine su girerek acısının alınması hem de zeytin içinde şifalı olduğu düşünülen oleuropein maddesinin ortaya çıkarılmasıdır.

Zeytin turşusu kurulması için gerekli malzemeler

  • Su
  • 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Bir limon veya limon tuzu 100 gr
  • 3 kg yeşil zeytin
Zeytin turşusunun kurulması: Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoz veya kurulacak pet şişeye koyuyor zeytinler batıncaya kadar su dolduruyoruz, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp bir gün bekletiyoruz, beklettiğimiz zeytinlerin suyunu döküp yeni su ilave ediyoruz, bu işlem zeytinlerin acısı çıkana kadar 3-4 kez tekrar ediyor, siz damak zevkinize göre daha fazla duru suda bekletebilirsiniz, acısını aldığımız zeytinlerin son suyunu döktükten sonra içine üç yemek kaşığı kaya tuzu ve bir limon dilimini veya bir yemek kaşığı limon tuzu atıyoruz, zeytinlerin üzeri kapanana kadar su dolduruyoruz, 2-3 hafta sonra yeşil zeytin turşusunu tüketmeye başlayabiliriz.
Son Güncelleme : 21.01.2024 21:25:52
Zeytin Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytin Turşusu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Zeytin Turşusu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak hem lezzet hem de diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidid...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz t...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmî gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir.Sirkesiz Turşu Malzemeleri6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu,  değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu  yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024