Kabak Turşusu

Kabak Turşusu

Kabak turşusu, turşu yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için geliştirilen bir tekniktir. Farklı sebze ve meyveler özel turşu tuzu ve sirke buluşturularak dayanıklı bir hale getirilir. Turşu Türk mutfağında vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle kışın kuru fasulye, bulgur pilavı ve nohut gibi yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. İştah açıcı özelliği bulunan turşu, C vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Turşu kurarken bazı noktalar dikkat edilmelidir. Bu sayede kış için saklanan turşunun lezzeti daha doyumsuz olur. Turşu kurmak için tercih edilen sebze ya da meyvelerin taze ve sert olması gerekir. Kullanılan malzemenin kesinlikle zedelenmemiş olması turşu yapımında püf noktalardan biridir. Kaliteli ve lezzetli turşu için tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer tuz az kullanılırsa turşu kısa sürede yumuşar ve içeriği bakteri oluşumuna açık olur. Tuz oranı fazla olduğunda da tüketilmesi çok zor olur. Turşu yapımında yemeklik değil kaya tuzu kullanılmalıdır. Kullanılacak tuz miktarını ayarlamak için tuz suyun içine eklenerek tuzuna bakılıp, turşuya eklenmelidir.

Turşu yaparken içme suyu kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Kullanılacak sebze ya da meyveler titizlikle temizlenmelidir. Temizlenen sebze ve meyveler bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delinmelidir. Bu sayede kullanılan malzemenin içine daha fazla su girerek, sebze ya da meyve daha diri kalacaktır. Turşu kurarken plastik kavanozların yerine cam kavanozlar tercihe edilmelidir. Kullanılacak kavanoz kullanılmadan önce steril edilmelidir.

Kabak turşusu turşu yapımında pek sık kullanılan bir sebze değildir. Ancak sağlık açısından çok faydalı ve lezzetli bir turşu olarak kabul edilir. Vitamin, mineral ve birçok sağlıklı besin açısından zengin içeriğe sahiptir. Kilo vermek için tüketilebilecek mükemmel sebzelerden biridir. Kalp sağlığı başta olmak üzere kanser, sindirim sistemi, prostat, kemik sağlığı, göz sağlığı gibi vücudun pek çok yerinde olumlu etki yaratır. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.

Kabak Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg sakız kabağı
  • 1 demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 250 gr kara üzüm
  • Yarım tatlı kaşığı kişniş
  • Yarım litre yaklaşık 2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu

Kabak Turşusu Yapılışı

Kabak turşusu için kullanılacak kabakların kabukları kazınarak bol su ile yıkanır. Uzunlamasına ikiye bölünerek, çekirdekleri temizlenir. Temizlenen kabaklar parmak şeklinde kesilir. Uygun bir tencereye yeteri kadar su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine bölünen kabaklar eklenir ve bir iki dakika kaynatılarak suyun içinden alınır. Sudan alınan kabakların suyunu atması için bir süzgece koyulur. Üzerlerine bastırılarak suyu çıkarılır.

Cam bir kavanoza kat kat malzemeler sıralanır. Bir kat kabak, bir kat maydanoz ve nane olacak şekilde sıra sıra dizilir. Üzerine üzüm ve kişniş eklenir. Üzüm sirkesi ve tu bir kabın içinde karıştırılır. Elde edilen karışım malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak serin bir ortamda muhafaza edilir. Yaklaşık 2 hafta içinde kabak turşusu yemek için hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 19.11.2018 19:57:54
Kabak Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kabak Turşusu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kabak Turşusu"
Kabak turşusu yaparken sirkemi sarımsakmı kullanmalıyız? Hangisi daha lezzetli olur?
Haslet . 25.09.2018 11:55:19
CEVAP YAZ
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019