Alıç Turşusu

Alıç Turşusu

Alıç turşusu, alıç turşusu tarifini vermeden önce alıç hakkında biraz bilgi verelim. Ekşi muşmula olarak da bilinen, gülgillerden, kırlarda yabani olarak yetişen bir bitki çeşitidir. 6 metreye veya nadiren de olsa 12 m kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaçtır ve daha çok yabani olarak yetişir. Meyveleri muşmulaya benzer, kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş bir tadı olan meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. Alıç turşusu, Trimethylamin, C vitamini, flavon türevleri, oligomerler ve triterpen türevleri taşımaktadır. Uzun yıllardır bazı tedavi yöntemlerinde kullanılan alıç bitkisi, kırlar da ve daha çok dağlık bölgelerde yetişir. Kırmızı ve sarı renkli meyveleri olan alıç tam bir C vitamini kaynağıdır. Meyvelerini küçük muşmulaya benzetirler. Bahar aylarında meyve veren 2 ile 4 metre yüksekliğindeki bitki, ülkemizde en çok Batı ve Güney Anadolu Bölgesi’nde yetişmektedir.

Alıç turşusunun faydaları:

  • Kalp ve damar sağlığı için önemli bir destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişlemesini sağlayarak kanın daha rahat pompalanmasını ve kanın damarlarda daha rahat dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir.
  • Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı kalbi korur. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kalp atışlarını düzenleyerek düzensiz kalp atışına karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir.
  • Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır ve sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları gidermektedir. Beyne kan akışını kolaylaştırır ve arttırır.
  • Uykusuzluğa birebirdir.
  • Yüksek tansiyonu hemen düşürür.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Cinsel gücü arttırır.

Alıç turşusunun iyi geldiği hastalıklar:

hastalığına karşı çok iyidir ve en yaygın doğal reçetelerden biridir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. İçinde bulunan maddelerin kan ve dolaşım üzerine olumlu etkileri vardır. Alıç turşusu aynı zamanda güçlü antioksidanlar olduklarından dolayı, dokuları serbest radikal hastalıklardan da korumaktadır. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanması ve bununla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında da faydalı olduğu görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkilerin giderilmesi için uzun süreli kullanım gereklidir. Alıç turşusu içerdiği maddeler açısından vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Alıç yaprağını, çiçeğini ve meyvesini kullanabiliriz.

Alıç turşusu için malzemeler;

  • 5 kg lık turşu bidonunu dolduracak kadar alıç (yada ne kadarlık yapmak istiyorsanız)
  • 1 çay bardağı kadar kaya tuzu
  • 2 su bardağı sirke
  • Aldığı kadar su
  • 7-8 adet nohut
  • 5-6 diş sarımsak

Alıç turşusu yapılışı;

Nohutları bidonunuzun alt kısmına yerleştiriniz. Alıçlarınızı iyice yıkadıktan sonra bidonun içine koyun ve aralara sarımsak ekleyin. Tuzunu suyunu ve sirkesini ekledikten sonra ağzını kapatın ve ortalama 2-3 hafta kadar bekletin. Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 23.10.2018 03:02:34
Alıç Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Alıç Turşusu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Alıç Turşusu"
Bencok faidesini gordum
Fikri . 02.05.2018
CEVAP YAZ
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019