Salatalık Turşusu

Salatalık Turşusu

Salatalık Turşusu
Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu türüdür. Salatalık turşusunda lezzet açısından ilk tercih küçük salatalıkların seçilmesidir ve bu nedenle kornişon adı verilen turşuluk salatalıklar kullanılır. Salatalık turşusu sade yapılabildiği gibi içine nohut, yeşil fasulye, lahana, havuç gibi malzemelerde eklenerek karışık bir turşu da hazırlanabilir. Genel yapımı ile salatalık turşusu şu şekilde hazırlanmaktadır.

Malzemeler

  • İki kilo kornişon salatalık
  • Bir avuç nohut
  • İki baş sarımsak ( on beş yirmi adet kadar)
  • Biraz taze nane
  • Bir kaç dal taze maydanoz
  • İki litre su
  • İki yemek kaşığı kaya tuzu adı da verilen kalın tuz
  • İki yemek kaşığı sirke
  • Bir adet limon
Yapılışı;

Öncelikle kornişon salatalıkların sapı kesilir ve üzerine bıçak veya iğne ile birkaç delik açılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve hazır hale getirilir. Salatalıklar bidon içerisine yerleştirilir ve yarıya gelince üzerine biraz nane, birkaç dal maydanoz, biraz nohut ve yuvarlak şekilde dilimlere ayrılmış limon eklenir ve kalan salatalıklar da bidona doldurularak kalan malzeme üst kısma eklenir. Suyu için tuz, sirke ve su karıştırılarak hazırlanmış olan turşu üzerine eklenir ve bidonun kapağı sıkıca kapatılır. Turşu güneş almayan yerde üç dört hafta bekletilir ve bu süre sonunda yemeye hazır hale gelir.

Salatalık Turşusunun Faydaları

  • Salatalık turşusunun iştah açıcı özelliği vardır.
  • Kansere karşı oldukça etkili bir doğal besin kaynağıdır.
  • Kış aylarında ortaya çıkabilecek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
  • Mide hastalıklarına ve özellikle de ülsere karşı iyi bir doğal ilaçtır.
  • Turşu bekleme ve mayalanma sürecinde laktik asit adı verilen asit oluşur ve bu asit kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun düşmesini sağlar.
  • Bağırsaklarda oluşan bakterileri öldürür ve sindirimin hızlanmasını sağlar.
  • Mide ve bağırsak sorunlarını giderir ve hazımsızlıkla ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalığı için yardımcı etkenler içerir.
  • Antioksidan görevi görür.
  • Demir, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller ile insan sağlığına oldukça faydalıdır.
  • Unutkanlık, bunama ve alzheimer gibi yaşlanma ile ortaya çıkabilecek hastalıkları engellemede içerisindeki sarımsak ile oldukça etkili bir besindir.
Bunların yanı sıra fazla salatalık veya diğer turşulardan aşırı tüketme vücutta aşırı susuzluğa ve görme hastalığı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle her şeyin fazlasının zarar olduğu ve yeteri kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Salatalık turşusu 100 gram göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 7 veya 11 kaloridir. Bu nedenle diyet yapanlar için iyi bir tercihtir ancak içerisinde bulunan tuz nedeniyle fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Salatalık Turşusu Püf Noktaları

  • Turşu yapılacak olan salatalıklar sert, taze ve diri olmalıdır.
  • Turşu için seçilen tuz iri taneli kaya kuzu olmalıdır.
  • Salatalıklara iğne ile delikler açılmalıdır bu sayede salatalıklar sirke ve diğer malzemeleri içine alır ve daha lezzetli bir hale gelir.
  • Turşu yapılırken cam kavanoz tercih edilmelidir.
  • Salatalık turşusu yapılırken fermantasyonun hızlanması için içerisine biraz nohut eklenir. Nohut turşunun oluşumunu hızlandırır ve lezzet arttırır.
  • Turşuda kullanılan su hazır su veya kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
  • Beş litre suya yarım lire elma veya üzüm sirkesi kullanılmadır.
  • Tuzun fazla olması lezzetli turşu olmasını önler az olması ise bakteri çoğalmasına neden olarak turşunun yumuşamasına neden olur. Bu nedenle turşu için tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır.
  • Beş litre su için bir veya bir buçuk baş sarımsak yeterlidir.
Son Güncelleme : 04.12.2018 04:19:29
Salatalık Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Salatalık Turşusu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

2 Yorum Yapılmış "Salatalık Turşusu"
salatalik tursusunun zararlari nedir ? onun zararlarina karsi nasil care buluruz ????
Selale . 04.01.2018
CEVAP YAZ
ağzım sulandı
Özercan . 15.01.2016
CEVAP YAZ
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Armut Turşusu
Armut Turşusu
Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Ö...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019