Beyaz Lahana Turşusu

Beyaz Lahana Turşusu

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Beyaz lahana turşusu bol miktarda tüketilen turşu çeşitlerinden sadece biridir. Eski çağlarda topraktan yapılmış küpler içerisine turşu kurmuş yapılmaktaydı. Günümüzde ise toprak küllerin yerini plastik ve cam kavanozlar aldı.


Beyaz lahana tursunun sadece lezzet açısından değil sağlık açısından da çok fazla faydası bulunmaktadır. Probiyotik bakteri, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, sorum ve magnezyum gibi minarelerden bol miktarda içermektedir. Bu nedenle lahana turşusu oldukça vitaminlidir.

Beyaz lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir alırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gericidir ve birçok potansiyel halklara karşı sindirim sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp hastalıklarını azaltır.

Yapılan araştırmalar sonucu bol bol turşu tüketimi sosyal endişeyi ortadan kaldırmaktadır. Fermantasyon geçirmiş yiyeceklerdeki probiyotiklerin sindirimde yaptıkları değişiklikler kişiyi sosyal anlamda etkilemektedir. Probiyotiklerin akıl sağlığına faydalı olabileceğine dikkat çeken araştırmacılar sosyalleşmede güçlük çeken gençleri turşu gibi Fermantasyon geçirmiş besinlerin tüketimini artırınca endişenin azaldığı görünmüştür.

Beyaz lahana turşusu tarifi:

Malzemeler:
  • 3 kilo beyaz lahana,
  • 3 veya 4 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • 6 veya 7 dış sarımsak,
  • 1 şu bardağı sirke,
  • Bir tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 15 veya 20 adet nohut,
  • Bir kaç dilim yeşil elma,
  • 3 litre kadar şu,
  • 2 yemek kaşığı tuz,
Hazırlanışı: Lahanaları yıkayıp dilediğiniz büyüklükte doğruyoruz ve iki yemek kasığı tuz ile ovuyoruz. Ovalanan lahanaları üstüne biraz su koyup 3 veya 4 saat beklemiyoruz. Beklentimiz Lahanaları tekrar yıkayıp içine nohutları attığımız kavanoza aralarına sarımsakları da atarak sıkı bir şekilde diliyoruz. Üstüne sirke döküyoruz. Derin bir kaseye suyu koyuyoruz içine kaya tuzunu ve limon tuzunu ekliyoruz tuzun yeterli olup olmadığını suyun içine bir yumurta atarak da ayarlaya biliriz yumurta suyun yüzüne çekiyorsa tuz yeterli yok yumurta suyun dibine çökmüş ise biraz daha tuz ekleyebiliriz. Ayarladığımız suyu Lahanaların üstü kapanana kadar kavanoza döküyoruz elma dilimlerinde yurdumuzun üstüne dizip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu 2 veya 3 hafta sonra açıp afiyetle yiyebiliriz. İsteğe göre aynı tarife kornişon salatalık, havuç, biber ve karnabahar ekleyip de yapabiliriz.



Son Güncelleme : 13.11.2018 10:43:54
Beyaz Lahana Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Beyaz Lahana Turşusu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Beyaz Lahana Turşusu"
Geçenlerde bir akrabamıza gittiğimizde beyaz lahana turşusu yedik. İnanılmaz derecede bu turşu türü lezzetliydi. Acaba beyaz lahana turşusunu hazırlarken sirke mi? yoksa limon mu kullanmalıyım. Her kesimden farklı görüşlerle karşılaştım. Sizce beyaz lahana turşusu hazırlanırken sirke mi? Yoksa limon daha lezzetli turşuyu yapar? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
Leyla . 29.09.2018 22:56:04
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak, hem lezzet hemde diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidi...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları
Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz ...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu ”Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Malzemeler: 6...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazda...
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019