Sirkeli Acı Biber Turşusu, istenilen türdeki acı biberlerin belirli işlemlerle sirkeli ve tuzlu suda bekletilip uzun süre muhafaza edilerek farklı bir tat haline getirilmesi durumudur. Saklama yapılan kaplar genellikle plastik, cam kavanoz ve teneke gibi korunaklı maddelerdir. Acı biberlerin birçok çeşidi vardır. Kırmızı, yeşil ve sarı biberler her türlü boyut ve ebatlarda mevcuttur. İstenilen acı biber tercih edilerek turşu kurma işlemi yapılabilir. Geleneksel Sirkeli Acı Biber Turşusu Sirkeli Acı Biber Turşusu, geleneksel olarak geçmiş zamanlardan bu yana süregelmiştir. Türkiye'nin bazı yöreleri turşu yapımıyla ünlenmiştir. Örneğin, Ankara'nın Çubuk ilçesi turşusu ile dillere destan olmuştur. Hatta bunun üzerine bir festival bile düzenlenmektedir. Sirkeli Acı Biber Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Turşu kurulumunun yapıldığı kap içerisine acı biberlerle birlikte aroma sağlanması için maydanoz, defne yaprağı, limon, dereotu, sarımsak gibi besinler eklenebilir. Büyük hacimli kavanozların kullanılması ve kavanozların sonuna kadar aşırı sirkeli su eklenmemesi, turşuların bekletilme aşamasında reaksiyon geçirmesiyle taşma oluşumunun sakıncalarını engeller. Sirkeli Acı Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Acı biberler yıkanıp ayıklanır. İstenirse saplarıyla birlikte veya saplarından ayıklanıp doğranarak işlem yapılabilir. Biberler acı olduğu için bunun etkisi ellerde devam edeceği için ellerin göz kısmına değmemesine dikkat edilmelidir. Ardından derin bir kap içerisine tuz, kabuklarından ayıklanmış bütün diş olarak hazırlanan sarımsak taneleri, üzüm sirkesi, limon tuzu ve su eklenerek karıştırılır. 5 litrelik bir cam kavanoza en alt kısmına nohutlar konulur. Buradaki amaç, nohutlar ile mayalanma oluşumunun sağlanmasıdır. Temizlenmiş acı biberler sıkı bir şekilde dizilir. Aralara maydanoz eklenir. Bu işlem tamamlandıktan sonra yapılan sirkeli karışım acı biberlerin üzerine dökülür. Kavanoz kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak yaklaşık 2 hafta boyunca bekletilir. Bu süre sonunda bu leziz sirkeli acı biber turşusu sofralarınızı süsleyerek ana yemeklerinizin yanında tadına doyum olmayacak şekilde afiyetle yenir. Ekstra Bilgiler Turşu yaparken kullanılan sirke türü, turşunun lezzetini doğrudan etkiler. Elma sirkesi veya üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Ayrıca, turşunun daha uzun süre dayanıklı olması için turşu suyu kaynatılıp soğutulmuş su ile hazırlanmalıdır. Turşuların daha çıtır olması için kavanozlara birkaç tane limon tuzu ekleyebilirsiniz. |