Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu denmektedir. Kış hazırlıklarının başında turşu yapımı gelmektedir. Özellikle Türk toplumunda turşu yapımı çok yaygın olmakla beraber ilk turşunun Arkaik kültürde topraktan yapılma kaplar içerisinde yapıldığı daha sonraki dönemlerde ise ahşaptan yapılan kaplarda ticari olarak sunulduğu ortaya çıkmıştır.
Turşusu yapılan sebze ve meyveler arasında salatalık, lahana, biber, havuç, acur, pancar, kırmızılahana gibi sebzeler sık kullanılan malzemelerdir. Bunların yanı sıra daha pek çok meyvenin hatta Karadeniz yöremizde hamsi balığının turşusu dahi yapılmaktadır. Tuz, sarımsak, sirke ve su ile yapılan turşu ticari amaçlı olarak marketlerde de satılmaktadır. İçerisine konulan tuz ve sirke hem mayalanmayı sağlamada hem de içerisinde oluşabilecek mikroorganizmaların oluşumunu önlemektedir.
- Yarım kilo patlıcan
- Yarım kilo kabak
- 5-6 adet yeşil biber
- 3-4 adet orta büyüklükte havuç
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet limonun suyu
- Yeteri kadar nane
- Haşlamak için su
Haşlama Turşu Nasıl Yapılır?
Öncelikle suyu kaynatıyoruz.
İstediğimiz şekilde doğradığımız patlıcan, kabak, biber ve havuçları kaynayan suya atıyoruz. Sebzelerin diriliği gidene kadar haşlıyoruz ve bir kevgir yardımı ile sudan çıkartıp soğutuyoruz. Ayrı bir yerde bir limonun suyunu sıkıyoruz, sarımsakların kabuklarını soyup havanda eziyoruz ve limon suyuna katıp tuzu ilave ediyoruz. En son hazırladığımız bu sosu haşlanan sebzeleri üzerine döküp bir kaşık yardımı ile iyice karıştırıyoruz. Son olarak üzerine kuru nane ekleyip buzdolabında soğutuyoruz. Yaz mevsiminde yemeklerin yanında soğuk bir şekilde servis ediyoruz.
Afiyet olsun.