Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu denmektedir. Kış hazırlıklarının başında turşu yapımı gelmektedir. Özellikle Türk toplumunda turşu yapımı çok yaygın olmakla beraber ilk turşunun Arkaik kültürde topraktan yapılma kaplar içerisinde yapıldığı daha sonraki dönemlerde ise ahşaptan yapılan kaplarda ticari olarak sunulduğu ortaya çıkmıştır.
Turşusu yapılan sebze ve meyveler arasında salatalık, lahana, biber, havuç, acur, pancar, kırmızılahana gibi sebzeler sık kullanılan malzemelerdir. Bunların yanı sıra daha pek çok meyvenin hatta Karadeniz yöremizde hamsi balığının turşusu dahi yapılmaktadır. Tuz, sarımsak, sirke ve su ile yapılan turşu ticari amaçlı olarak marketlerde de satılmaktadır. İçerisine konulan tuz ve sirke hem mayalanmayı sağlamada hem de içerisinde oluşabilecek mikroorganizmaların oluşumunu önlemektedir.

Haşlama Turşu, özellikle yaz mevsiminde yapıldığı için yaz turşusu da denmektedir. Yazın sebzenin bol olduğu dönemde yemeklerin yanında sunulan bu turşu türü Ege ve Akdeniz bölgelerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Haşlama turşu yapımı oldukça pratik ve lezzeti ile de özellikle yemeklerin yanında salata ve benzerlerinden sıkılanlar için farklı gelmektedir. Bu turşunun yapımı ise şöyledir;

Haşlama Turşu Malzemeleri

  • Yarım kilo patlıcan
  • Yarım kilo kabak
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 3-4 adet orta büyüklükte havuç
  • Tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu
  • Yeteri kadar nane
  • Haşlamak için su

Haşlama Turşu Nasıl Yapılır?


Öncelikle suyu kaynatıyoruz.
İstediğimiz şekilde doğradığımız patlıcan, kabak, biber ve havuçları kaynayan suya atıyoruz. Sebzelerin diriliği gidene kadar haşlıyoruz ve bir kevgir yardımı ile sudan çıkartıp soğutuyoruz. Ayrı bir yerde bir limonun suyunu sıkıyoruz, sarımsakların kabuklarını soyup havanda eziyoruz ve limon suyuna katıp tuzu ilave ediyoruz. En son hazırladığımız bu sosu haşlanan sebzeleri üzerine döküp bir kaşık yardımı ile iyice karıştırıyoruz. Son olarak üzerine kuru nane ekleyip buzdolabında soğutuyoruz. Yaz mevsiminde yemeklerin yanında soğuk bir şekilde servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 16:24:57
Haşlama Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşlama Turşu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Haşlama Turşu"
güzel oluyor mu?
Şehlevent . 05.01.2016

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

Limonla Turşu Yapımı

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024