Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlık amacıyla yapılır. Turşu Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. İlk olarak da Türkler tarafından yapılmış bir yiyecek türüdür. Türkiye'de her yıl geleneksel olarak yılın belli bir gününde Ankara'nın bir ilçesi olan çubukta turşu festivali düzenlenmektedir.

Turşu yemeklerin yanında garnitür olarak servise sunulan bir yiyecek türüdür. Bazı yemekler mutlaka turşu ile servis edilir. Damaklara hitap eden bir yiyecek olduğu kadar sağlığa da ciddi anlamda katkısı bulunmaktadır. İçeriğinde kullanılan malzemelere göre sağlık için birçok fayda sağlar. Özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi gelir. Sindirim sistemi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yüksek tansiyona karşı tüketilebilir. Mide, bağırsak ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. İdrar yolunda meydana gelen hastalıklara karşı faydalı olduğu bilinmektedir.

Kırmızı Lahana Turşusu


Kırmızı Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 tane büyük boy kırmızı lahana
  • 1,5 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tane limon

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Lahana bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Kıyılan lahana çukur bir kabın içine alınarak üzerine sirke, limon ve kaya tuzu ilave edilir.
Tüm malzeme el ile iyice ovalanarak harmanlanır. Harmanlanan malzemeler cam kavanoza boşaltılarak ağzı sıkıca kapatılır. Hazırlanan kırmızı lahana turşusu serin ve karanlık bir ortamda 10 gün boyunca açılmadan bekletilir. 10 gün sonunda kırmızı lahana turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Turşusu

Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
  • 5-6 tane ufak boy patlıcan
  • 1 kilo domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 5 tane sivri biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?

Patlıcan turşusu için uygun bir tencereye su eklenerek kaynatılır. Patlıcanlar yıkanarak kaynar suyun içine atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patlıcanlar sudan alınarak soğumaya bırakılır. Çukur bir kabın içine domateslerin kabuğu soyularak küp-küp doğranır. Üzerine yeşilbiber doğranır. Sarımsağın kabukları soyulup, malzemeler ilave edilir. Maydanoz kaba şekilde doğranır. Malzemelerin üzerine tuz da eklenerek karıştırılır.

Haşlanan patlıcanlar karnıyarık olacak şekilde kesilir. İçine hazırlanan iç harç koyularak, ip yardımı ile patlıcanlar bağlanır. Hazırlanan patlıcanlar cam bir kavanoza alınıp, iç harçtan artan domates suyu ve sirke üzerine dökülür. Kavanozun kapağı kapatılıp, serin bir yerde 20-30 gün bekletildikten sonra tüketilebilir.

Afiyet olsun.

Havuçlu Karnabahar Turşusu

Havuçlu Karnabahar Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 tane orta boy karnabahar
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı pul biber
Havuçlu Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

Karnabahar istenilen ölçülerde çiçeklerine ayrılır. Havuçların kabukları kazınarak yıkanır ve yine istenilen ölçülerde doğranır. Sarımsağın kabukları soyulduktan sonra hazırlanan malzemeler cam bir kavanozun içine aktarılır. 4 su bardağı su önceden kaynatılıp soğutulmalıdır. Hazır bekletilen suyun içine sirke, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilerek karıştırılır. Karışım kavanozdaki malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Hazır hale gelen turşu serin bir ortamda 2-3 hafta kadar açılmadan bekletilir. En geç 3 hafta sonunda havuçlu karnabahar turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 09:02:03
Turşu Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turşu Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Turşu Çeşitleri"
Hamsi turşusunu sıkça duymuştum. Gümüşhanede yaşadığım için Karadeniz'e yakın olduğumu söyleyebilirim. Burada birçok kimsenin balık turşusu yaptığını duymuştum. Nasıl yapılıyor acaba? Bilen var mı?
Dilek . 29.09.2018 00:09:59

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

Limonla Turşu Yapımı

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024