Ankara Çubuk Turşusu

Ankara çubuk turşusu, bu turşu Ankara ilinin Çubuk ilçesinde yapılan turşu türüdür. Burada tanınmasında Çubuk ilçesinin belediyesi sayesinde markalaşmış. Yapılan başvuru neticesinde değerlendirmeler yapılmış ve resmi gazetede yayımlanmıştır. Burada Çubuk belediyesinin katkısı çok büyüktür. O yüzden bu turşunun coğrafi marka adını almış oldu.
Bu saatten sonra çubuk markası adı altında satılacak turşu ürünleri, çubuk belediyesinin belirleyeceği standartlar oranında onay alınması gerekir. Türk Patenti Enstitüsü kararına göre, Ankara çubuk turşunun ürün tanıtımında, yörede yani çubuk ilçesinde yetiştirilen domates, salatalık, patlıcan, acur, havuç, lahana ve biber gibi ürünlerin körpe şekilde toplanıp, eski zamanlardan beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu olduğunu açıklamalar yapıldı. Ankara çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği iş defne yaprağının ve dereotu kullanılarak oldukça düşük miktarda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü olması şeklinde tanımlandı.

Ankara çubuk turşusu malzemeleri

  • 1 şişe maden suyu
  • 20 diş kadar sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 1,5 kilo küçük salatalık
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 tane defne yaprağı
  • Yarım demet dereotu ve sapı

Ankara çubuk turşusu nasıl yapılır?


Öncelikli olarak salatalıkların belirli yerlerinde delikler açtıktan sonra kavanozun içine düzenli şekilde yerleştiriyoruz.
İlk sırayı dizdikten sonra, kabuklarını soyduğumuz sarımsakların yarısını üzerine hafifçe ilave ediyoruz. Limon tuzunun yarısın katıyor ve tane biberlerin yarısını da ekliyoruz. Çubuk ilçesinde ikamet eden insanlar, genellikle kalın saplı dereotunun kokusu sebebiyle kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kokusunun çıkması amacıyla defneyaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sadece 2 yaprak yeterli olacak şekilde ve kaya tuzunun yarısını koyuyoruz. Üzerine aynı şekilde salatalıkları dizmeye devam ediyoruz ve geri kalan malzemelerimizi tuz, limontuzu, defne yaprağı, karabiber ve saplarıyla beraber dereotunu da ekliyoruz. Maden suyunu muhakkak kullanmak gerekir. Nedeni ise bölgenin suyu fazla sert ve mineralli olması nedeniyle, daha iyi lezzet vermesi için mutlak surette maden suyu kullanmaya özen göstermeliyiz. Bundan ötürü çubuk turşusunun özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakılır. Özetleyecek olursak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilme ihtimali var. 2-3 gün içerisinde sirke desteği sağlayabiliriz. Kapağı sıkıca kapatıp 3 hafta bekletiyoruz. 3 hafta ardından hazırladığımız bu çubuk turşumuzu yavaş yavaş lezzetine ulaşacaktır.

21.01.2024 18:21:01
Ankara Çubuk Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ankara Çubuk Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ankara Çubuk Turşusu"
Selamun aleyküm turşu herkesin severek yediği iştan açan yemeklerin yanına yakışan özellikle de kuru fasulye pilavın yoldaşı olan çubuk turşusunun özelliği nedir? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim saygılar.
Füruzan . 02.10.2018 07:52:28

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024