Beyaz Lahana Turşusu

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Beyaz lahana turşusu bol miktarda tüketilen turşu çeşitlerinden sadece biridir. Eski çağlarda topraktan yapılmış küpler içerisine turşu kurmuş yapılmaktaydı.
Günümüzde ise toprak küllerin yerini plastik ve cam kavanozlar aldı.

Beyaz lahana tursunun sadece lezzet açısından değil sağlık açısından da çok fazla faydası bulunmaktadır. Probiyotik bakteri, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, sorum ve magnezyum gibi mineralerden bol miktarda içermektedir. Bu nedenle lahana turşusu oldukça vitaminlidir.

Beyaz lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir alırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gericidir ve birçok potansiyel halklara karşı sindirim sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp hastalıklarını azaltır.

Yapılan araştırmalar sonucu bol bol turşu tüketimi sosyal endişeyi ortadan kaldırmaktadır. Fermantasyon geçirmiş yiyeceklerdeki probiyotiklerin sindirimde yaptıkları değişiklikler kişiyi sosyal anlamda etkilemektedir. Probiyotiklerin akıl sağlığına faydalı olabileceğine dikkat çeken araştırmacılar sosyalleşmede güçlük çeken gençleri turşu gibi Fermantasyon geçirmiş besinlerin tüketimini artırınca endişenin azaldığı görünmüştür.

Beyaz lahana turşusu malzemeler

  • 3 kilo beyaz lahana,
  • 3 veya 4 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • 6 veya 7 dış sarımsak,
  • 1 şu bardağı sirke,
  • Bir tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 15 veya 20 adet nohut,
  • Birkaç dilim yeşil elma,
  • 3 litre kadar şu,
  • 2 yemek kaşığı tuz,

Beyaz lahana turşusu Nasıl Yapılır?


Lahanaları yıkayıp dilediğiniz büyüklükte doğruyoruz ve iki yemek kasığı tuz ile ovuyoruz. Ovalanan lahanaları üstüne biraz su koyup 3 veya 4 saat beklemiyoruz. Beklentimiz Lahanaları tekrar yıkayıp içine nohutları attığımız kavanoza aralarına sarımsakları da atarak sıkı bir şekilde diliyoruz. Üstüne sirke döküyoruz. Derin bir kâseye suyu koyuyoruz içine kaya tuzunu ve limon tuzunu ekliyoruz tuzun yeterli olup olmadığını suyun içine bir yumurta atarak da ayarlayabiliriz yumurta suyun yüzüne çekiyorsa tuz yeterli yok yumurta suyun dibine çökmüş ise biraz daha tuz ekleyebiliriz. Ayarladığımız suyu Lahanaların üstü kapanana kadar kavanoza döküyoruz elma dilimlerinde yurdumuzun üstüne dizip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu 2 veya 3 hafta sonra açıp afiyetle yiyebiliriz. İsteğe göre aynı tarife kornişon salatalık, havuç, biber ve karnabahar ekleyip de yapabiliriz.

20.01.2024 09:32:45
Beyaz Lahana Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyaz Lahana Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Beyaz Lahana Turşusu"
Geçenlerde bir akrabamıza gittiğimizde beyaz lahana turşusu yedik. İnanılmaz derecede bu turşu türü lezzetliydi. Acaba beyaz lahana turşusunu hazırlarken sirke mi? yoksa limon mu kullanmalıyım. Her kesimden farklı görüşlerle karşılaştım. Sizce beyaz lahana turşusu hazırlanırken sirke mi? Yoksa limon daha lezzetli turşuyu yapar? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
Leyla . 29.09.2018 22:56:04

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024