Dolma Biber Turşusu, Anadolu yiyecek kültürünün ürünlerinden olan turşular özellikle kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Tabii ki sadece kış mevsiminde değil tüm yıl boyunca tüketilmektedir. Yaz aylarında yetişen neredeyse tüm sebzelerden, hatta meyvelerden bile turşu kurulmaktadır. Her yöreye özgü farklı yapılışları göze çarpmaktadır.
Sofraların lezzetli parçası olan turşulardan biri de dolma biber turşusudur.
Dolma biber turşusu malzemeleri
- 2 kg. Küçük boy dolmalık biber
- 10-12 diş sarımsak
- 1 ufak lahana
- 3-4 adet havuç
- Yarım kg. Kornişon salatalık
- 2 tane kapya kırmızı biber
- 6-7 adet yeşil sivri biber
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Bir tutam maydanoz
- 1 yemek kaşığı nohut
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 su bardağı sirke
Turşu Suyu için
- 2 litre su
- 1 yemek kaşığı kaya tuz
- 1 çay bardağı sirke
Dolma biber turşusu nasıl nasıl yapılır?
Dolma biberlerin içleri boşaltılıp bol suda yıkanıp, içinde kalan sularda boşaltılıp bir köşede sızması beklemeye bırakılır. Dolma biber turşusunun iç malzemelerini hazırlamak için geniş bir kabın içine; lahanaları ince ince kıyınız. Kornişon salatalıkları, sivri ve kırmızı biberleri ufak ufak doğrayınız. Havuçları rendeleyip, sarımsakları ufak ufak doğrayınız. Hazırladığınız karışımın üzerine bir yemek kaşığı kaya tuzunu ve bir çay bardağı sirkeyi ekleyip iyice harmanlayınız.
Dolma biberlerin içini, hazırladığınız karışımla doldurunuz. Kavanozun altına nohutları koyup, üzerine sırayla doldurulan dolma biberleri güzelce yerleştirerek diziniz.
Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun litresine göre su hazırlayınız. İki litrelik kavanoza göre suyun içinde iki yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eritilip bir çay bardağı sirke ilave edilerek kavanoza boşaltınız. Üzerine kereviz sapı, asma yaprağı veya maydanoz sapıyla kapatabilirsiniz. Dolma biber turşusu artık hazırdır. Kavanozu serin ve gün ışığı almayan yerde muhafaza ediniz.