Domates Turşusu

Domates turşusu, ülkemizde insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Turşu türleri arasında oldukça yaygın olan bu turşu türü, özellikle yaz aylarında çok fazla yapılır ve genellikle kış aylarına kadar saklanır. Domates turşusunun yazın yapılmasını nedeni tabi ki domatesin en çok yaz aylarında rahatlıklar bulunmasıdır.
Bu nedenle birçok insan zamanında taze domatesler ile bu mükemmel turşuyu yaparak kış yemeklerinden birini hazırlarlar. Domates turşusunun yapılışında kesinlikle kızarmış domates kullanılmamalıdır. Çünkü kızarmış olan domatesler direk olarak turşu içerisinde dağılarak turşu suyunun bulanmasına ve diğer turşulara da zarar verir. Ama eğer kızarmış domates eklemek isterseniz hafif kızarmış domatesleri dilimlemeden turşu içerisinde üst kısımlara ekleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki domates turşusunda kesinlikle büyük domates kullanmamalısınız. Eğer domates turşusu yapacaksanız sadece küçük boy domatesleri seçerek çok daha fazla lezzet elde edebilirsiniz. Birazdan söyleyeceğim mükemmel tarif ile sizler de çok rahat bir şekilde domates turşusunu yapabilirsiniz. Böylece sizlerde turşu almak yerine böylesine mükemmel lezzetler hazır olarak almak yerine son derece doğal alarak kendiniz yaparak emekleriniz ile sevginizi katabilirsiniz. Böyle doğal bir şekilde yapmış olduğunuz turşuyu sağlıklı olması nedeni ile çocuklarınıza da gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Şimdi kollarınızı sıvayarak işlemlere başlayın.

Domates Turşusu Malzemeleri

  • İki kilo gram kadar yeşil ve küçük domates,
  • 15 adet yeşil sivri biber,
  • Bir çay bardağı kadar sirke,
  • İki baş sarımsak,
  • Bir adet limon,
  • Bir miktar su,
  • Yarım çay bardağı kaya tuzu
Malzemelerde bahsi geçen sirke genellikle insanlar tarafından çok büyük kararsızlıklara neden olmaktadır.
İnsanlar turşu içerisine elma sirkesi mi yoksa üzüm sirkesi mi koyacaklarına karar veremezler. Aslında her iki sirke de domates turşusu içerisinde kullanılabilir. Fakat önerilen turşu sadece üzüm sirkesidir. Sizler hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz.

Domates Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz biberleri ve domatesleri çok temiz olacak şekilde iyice yıkayarak domates turşusunun yapılışına başlayabilirsiniz. Öncelikle domatesleri ikiye ya da daha fazla sayıda olacak şekilde bölün. Tabi ki çok küçük yapmamaya özen gösterin. Çünkü çok küçültüldüğünde sirke yapısını bozacağından dağılabilir. Daha sonra ise domatesleri bir kürdan ile birkaç yerinden delelim ki turşu suyu bu deliklerden domateslerin en içine kadar ulaşabilsin.

Şimdi yeşil biberlerin üzerinde birer tane delik açın ve limonu dilimlere ayırın. Bu aşamada turşunuzu kuracağınız kavanozu seçin. Naylon kavanozlar da olur ama tabi ki sağlık açısından cam kavanozlar önerilir. Kavanozun içerisine yeşil biberleri ve domatesleri karışık bir şekilde dizin. Bu arada hatırlatmak isterim ki bu dizimi yaparken aralara limonları da eklemeyi unutmayın. Bu limon turşuya çok büyük bir lezzet ile aroma katacaktır. Her limonun yanına da birer küçük parça sarımsak eklerseniz turşu, isteğiniz lezzete ulaşacaktır.

Üçüncü aşamada da kavanozun içerisine bir çay bardağı kadar sirke ekleyelim. Sirkeyi ekledikten sonra kaya tuzunu da turşunun en üstüne ekleyin. Son olarak kavanozun ağzına kadar su doldurarak kavanozun içerisine hava girip çıkmayacak şekilde sıkıca ağzını kapatalım. Öyle ki turşu kabının içerisinde oluşacak gazın çıkmaması için iyi bir kavanoz seçin. Aksi durumlarda turşunuz küf tutabilir.

Bu şekilde güneş görmeyen bir ortamda iki ya da üç hafta boyunca ağzını açmadan bekleterek turşunun sirkeli su içerisinde tamamen pişmesini sağlayın. Daha sonra da domates turşusu birçok yemeğin yanında çok iyi gidecektir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 20:06:54
Domates Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Domates Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Domates Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024