Gebelikte Turşu Yemek, turşu, sebze ve meyvelerin tuzlu suda mayalanması ile yapılan bir yiyecektir. Mayalanma sırasında oluşan laktik asit oldukça faydalı bir bileşiktir. İnsan sağlığına faydalı olan bu bileşik özellikle kanser oluşumuna karşı etki göstermektedir. Ayrıca turşu yapılırken yapılan mayalama işlemi kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerini koruduğunu göstermiştir.
Bu yüzdendir ki turşu yapımında kullanılan sebze ve meyveler esas vitamin ve mineral değerleri ile ölçülüp faydalı bulunmaktadır. Doğal yöntemeler ile üretilen turşulardan minimum düzeyde tüketmekte bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri koruduğunu göstermiştir. Sindirim sisteminde bulunan bu bakteriler ayrıca bağışıklık sistemini de korumaktadır. İçerisinde bulunan B ve K vitaminleri de bu görevi görmektedir. Evde yapılan özellikle hiçbir işlem görmeden sadece tuz veya sirke ile mayalandırılan turşular hem sağlıklı hem leziz olmasının yanı sıra tüketilirken aşırıya kaçmaktan sakınılmalıdır.
Gebelikte Turşu Yemek, içerisinde bulunanlaktik asit özellikle anne karnındaki bebekler için çok faydalı bulunmaktadır. Turşu suyu da içerisinde bulunan yüksek miktarda sodyum, hamilelikte görülebilecek bacak kramplarını önlemede etkili olabilmektedir. Öyle ki gebelik için gerekli olan demir mineralinin vücutta tutulmasına olanak sağlamakta, böylelikle vücutta demir kaybı minimuma inerek bebeğe zarardan çok fayda sağlamaktadır. Fakat yine de aşırıya kaçmamak ve turşu tüketimine dikkat etmek daha doğru olmaktadır.
Nedeni ise turşu yapımında, turşunun uzun ömürlü olması için bol miktarda tuzun kullanılmasıdır. Bilindiği üzere aşırı tüketilen tuz özellikle gebelerde tansiyon yükselmesine neden olarak anneye ve bebeğe ciddi rahatsızlıklar verebilmektedir. Özellikle gebeliğin son üç ayı içerisinde görülen tansiyon yüksekliğine bağlı hastalıkları tetikleyebileceği için dikkatle kullanılmasında fayda vardır. Tüm bunların yanında fazla tüketilen turşu böbrek hastalıklarına, kalp krizi riskine, felç riskinin artmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayıdır ki gebeliğin özellikle son üç ayında tuz kısıtlamasına gitmek ve hatta turşu yememek daha doğru olacaktır.