Gedelek Turşu

Gedelek Turşu, pek çoğumuzun adını duymadığımız alışık olmadığımız bir turşu türü gibi düşünülebilir. Gedelek Bursa ilimizde bulunan küçük şirin bir köydür. Bu güzel köyün en önemli gelir kaynağı turşuculuk olduğundan dolayı yapılan turşulara da gedelek turşu ismi verilmiştir. Normalde gedelek turşu denildiği zaman sanki farklı bir malzemeden yapılan bir turşu gibi algılanıyor, fakat tamamen köyün isminden kaynaklı.
Aslında şaşırmamak elde değil. Çünkü gedelek turşu bildiğimiz kornişon turşudan başka bir şey değil. Evet ama nedir bu gedelek turşuyu bu kadar meşhur edip dilden dile dolaştıran? Bu tamamen gedelek turşunun yapıldığı su ile alakalı bir durum. Çünkü gedelek köyünden çıkan su tamamı ile turşuya lezzetini veren ve diğer kornişon turşulardan farklı olmasını sağlayan şey. Yani eğer gedelek köyündeki kaynak suyunu kullanarak kornişon turşusu yapmadıysanız aynı lezzeti yakalayabilmek imkânsız maalesef. Ama yine de turşunuzu yaptıktan sonra gedelek turşusu ile kıyaslama yapabilirsiniz. Gedelek turşunun belli bir standardı yok limon ile yapanda var sirke ile yapanda.

Gedelek turşu için gereken malzemeler

  • 3 kilogram kornişon salatalık
  • 3 litre kaynatılmış ve sonrasında soğutulmuş su
  • 1 litre üzüm sirkesi ya da elma sirkesi tercih sizin
  • 8 çorba kaşığı iri deniz tuzu
  • 2.5 çorba kaşığı beyaz toz şeker
  • 1 büyük demet dere otu
  • 8-10 adet kereviz yaprağı
  • 20 diş iri sarımsak

Gedelek turşu nasıl yapılır?


Turşunun suyunu hazırlayarak gedelek turşuya başlayabiliriz.
Bunun için, 3 litre kaynatılmış suyumuza deniz tuzunu ve toz şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştıralım. Yıkanmış ve kurulanmış kornişon salatalıkların başını ve dip kısımlarından minicik keselim. Kornişon salatalıkların belli yerlerine bir çatal yardımı ile delikler açalım ki turşunun suyu içlerine kadar girebilsin. Böylece içleri çıtır çıtır olacaktır.

Ilık hale gelen şekerli ve tuzlu su karışımına sirkeyi de olduğu gibi ekleyin ve güzelce karıştırın. Kornişon salatalıkları birer kiloluk kavanozlara doldurun. Belirtilen malzemelerden aşağı yukarı 4 adet 1'er kiloluk turşu çıkar. Daha sonra kavanozların en üst kısımlarına birer avuç sarımsak, yıkanmış ve temizlenmiş dere otu ve kereviz yaprağı koyun. Hazırladığınız turşu suyunu kavanozlar dolana kadar ekleyin. Gedelek turşularınızın ağzını yeni bir kapak ile kapatıp tercihen buzdolabına ya da serin bir yere kaldırın. Gedelek turşunuzun daha lezzetli olması için maksimum 3 hafta boyunca kesinlikle açmayın. Bu süreden sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
21.01.2024 03:35:13
Gedelek Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gedelek Turşu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gedelek Turşu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024