Hamsi Turşusu


Hamsi turşusu, Karadeniz hamsisinden çok güzel oluyor. Karadeniz'in incisi hamsiyi sevmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar besin maddesinden çokça faydalanıyorlar. En çok tercih edilmesi gereken besin maddelerinden biridir. Hamsiyi pişirmenin birçok değişik yöntemleri vardır. Kızartması, ızgarası, buğulaması, pilavı ve turşusu yapılıyor.
Hamsi vaz geçilmeyen besinlerden biridir. Kış aylarında Balık tezgâhlarında yer alır. Hamsi yağlandığı dönemde daha lezzetli oluyor. Hamsinin yağda eriyen A ve B vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Hamsi kaslara ve karaciğere çok faydalıdır. Hamsi balığında B1(Timamin) B2 (Riboflavin) Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin) pantotenikasit, B12 (Kabalamin) ve D vitaminleri vardır ve çok önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunuyor. Bu minerallerden kalsiyum ve magnezyum kemik ve dişlerin gelişimine çok faydalı oluyor. Çocukların hamsi balığını çok yemeleri gerekiyor. Hamside bulunan Omega-3 yağ asitleri kandaki kolesterolü, trigliseriti ve kan basıncını düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor. Hamsinin yağından korkmayın. Çünkü yağında bol miktarda Omega 3, A ve D vitamini bulunuyor. Kalp ve damar hastalığı olmasın diye bol bol tüketmek gerekiyor. Yani büyük küçük herkesin hamsi balığından yemeleri gerekiyor. Hamsi turşusunu plastik bidonlarda saklamak sakıncalıdır. Hamsi turşusu cam kavanozlara yapmak daha sağlıklı oluyor. Hamsi turşusu çok güzel ve çok lezzetli oluyor.
Hamsi turşusu yapmak hamsileri muhafaza etmenin en güzel yoludur. Hamsi balığı kötü kolesterolü düşürüyor, kan basıncını ayarlar, kanı inceltiyor, kansızlığa iyi geliyor. Kemik erimesi engelliyor, büyüme ve gelişmede çok etkili oluyor, zekânın gelişmesini sağlıyor, tırnak, saç ve deri sağlığına çok faydalıdır. Kalp damar hastalığını korur ve kalp ritmini düzenler. Felç riskini azaltır ve göz sağlığına iyidir. Hamsiyi limon sıkarak da yiyebilirsiniz. Çünkü C vitamini, demir, kalsiyum gibi minerallerin kana karışımını arttırır.

Hamsi turşusunun malzemeleri

  • 5 Kilo hamsi
  • 1-2 Kilo kalın kaya tuzu

Hamsi turşusu nasıl yapılır?


İlk önce hamsileri temizleyelim ve bol suda yıkayalım. Daha sonra geniş bir süzgece alıp üzerini örtecek kadar tuz ekleyelim. Bu halde en az 8 saat suyunu salmasını sağlayalım. Daha sonra hamsileri kavanoza kat kat dizelim. Sonra her katın arasına kaya tuzu ekleyelim. Kavanozun en üst kısmına oval bir taş yerleştirelim. Daha sonra serin bir yerde saklayalım.

Not: Sakın hamsi turşusunu ince sanayi ya da deniz tuzu kullanmayın. Hatta hiçbir salamura ve turşulara bu tuzları kullanmayın. Hamsi suyunu iyice bırakmalı. Hamsileri kavanoza yerleştirdikten sonra iyice bastırın. Olamasını 2 hafta bekleyin. İki hafta sonra hamsi turşumuz hazır olacaktır. Çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Limon ve zeytinyağı ilavesi ile soğuk mezesi olur. İster yanına soğan, patates, domates doğrayıp fırına verelim. İsterseniz kızartabilirsiniz. Hamsili pilav da çok güzel ve lezzetli oluyor.

Taze hamsi nasıl anlaşılır?


Hamsinin gözleri saydam, parlak ve içeriye çökmemiş olmalı. Solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı. Balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli. Pulları parlak ve gergin olmalı. Balığı elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı. Balığa parmağınızla bastırdığınızda çukur oluşmamalı.
21.01.2024 10:00:00
Hamsi Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamsi Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Hamsi Turşusu"
bunu deneyen oldumu acaba nasıl bir tadı var
Ecved . 05.01.2016
Ben denemedim ama yedim pişirerekte yeniliyor ama bana çiğ ikram ettiler yani güzeldi ekşi bir tadı vardı
Yavuz . 09.04.2017

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024