Kara Lahana Turşusu

Kara Lahana Turşusu, kış mevsiminin olmazsa olmazlarından olan ve yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak sunulan şahane bir turşu çeşididir. Arzuya göre meze şeklinde de sunulabileceği gibi restoranlarda da mevsim salataları yanında yer verilen vazgeçilmez bir turşu menüsüdür. Kara lahana turşusunun diğer bir özelliği ise diğer farklı turşularda olduğu gibi uzun zaman turşunun olmasını beklemeye gerek olmadığıdır.
Bu nedenle kara lahana turşusu hemen hemen 3-5 gün zarında tam olarak kıvamını ve lezzetini bulmaktadır. Mevsim salataları içine taze olarak da doğranmasının yanı sıra turşu olarak hazırlanan kara lahanadan da ilave edilebilir. Sağlık açısından da büyük faydaları olan ve C vitamini zengini olmasının yanı sıra A, B, E vitaminleri barındıran ve potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum demir ve bakır minerallerini de bol oranda barındırmaktadır. Bu yüzde kara lahanayı ister turşu olarak ister şifalı bir sebze olarak sofralarımızdan eksik etmemeye özen göstermeliyiz.

Kara lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 adet iri boy kara lahana
  • 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı iri boyda kaya tuzu (Bu tuz kırmızı lahanaları ovarak yumuşatılmasında kullanılacak)
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı su

Kara Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Kara lahana turşusu hazırlığımıza kara lahanaları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak başlayalım.
Bu işlem tıpkı salata doğranır şekilde kıyılacak. Ardından kıyılan kara lahanaları karıştırma kabının içine alarak üzerine 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu serpiştirerek avuç içimizle lahanaları iyice ovalayalım. Ovalama işlemine lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar devam edelim. Ardından tuz yardımıyla ovulan lahanaları 20-25 dakika kadar bekleterek kara lahananın rengini dışarıya vermesini sağlayalım. Verilen sürenin sonunda lahanalar iyice yumuşayacak ve kavanozlara çok daha kolay girecektir. Kavanozlarda bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde koyulan lahanaların üzeri için uygun bir kabın içinde yarım su bardağı kadar üzüm sirkesi, yarım su bardağı kadar normal su, 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu ve 1 çorba kaşığı limon suyu ilave ederek karışımı iyice karıştırarak tuz ve limon tuzunun erimesini sağlayalım. Daha sonra lahanaların üzerine hazırlanan karışımdan doldurduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatarak kavanozları iyice çalkalayıp buzdolabına kaldıralım. Kara lahana turşusunu sürekli olarak buzdolabında kalmasına dikkat edilmesi gereklidir. Kara lahana turşusu buzdolabında bekletilerek 4-5 gün içerisinde sunuma hazır hale gelecektir. Verilen sürenin sonunda artık hazır hale gelen turşudan gerekli miktarda çıkartarak üzerine limon suyu ilave ederek servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:04:14
Kara Lahana Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Lahana Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Turşusu"
Merhabalar ellerinize sağlık bu benim en çok sevdiğim tursulardan biri çok severim ama çok güzel yapamam nedense. Bu tarife göre yaptım yalnız dolap da muhafaza etmeme rağmen kısa süre sonra yumuşamaya başladı. Çürüdü neden acaba bilgi verir misiniz
Derem . 31.08.2018

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024