Kelem turşusu; isim itibarıyla sizlere garip gelebilir. Kelem turşusu herkes tarafından da yakından bilinen lahana turşusunun ta kendisidir. Lahana turşusunun yapımı da diğer turşulara çok benzemektedir. Lahana turşusunun yapımının kolay olmasının en temel sebebi lahananın kolay kolay erimeyen bir sebze olmasından kaynaklanmaktadır. Annem eskiden beri çok iyi turşu yapan bir ev hanımıdır.
Yaz mevsimi için küçük kavanozlara yaptığı turşuları yazın severek yerdik. Sonbahar mevsiminde ise kış aylarında yemek için turşu kurardı. Kış mevsimi gelip turşu kavanozu yarıya indiği vakitlerde üzerine hemen havuç ilave ederdi. Ayrıca kış mevsiminin en sevilen bir lezzeti olan lahana sarmasını yaparken de lahananın sarılamayacak ser beyaz kısımlarını yıkayarak yarım turşunun üzerine ilave ederdi. Sizlerde gönül rahatlığı ile bu usulü deneyerek hem turşunuzu çoğaltıp hem de kalan malzemelerinizi değerlendirebilirsiniz. Bu kısacık pratik bilgiden sonra kelem yani lahana turşusunun yapımı için hangi hususların önemli olduğuna gelelim. Lahana turşusu çiğ olarak yapılır. Bu nedenle kullanacağınız kavanozun büyük olması lahana yapraklarını şişeye doldurmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca lahana turşusunu sade yapmak yerine diğer sebzeler ile birleştirerek hazırlarsanız daha lezzetli bir turşu yapmış olursunuz. İyi bir turşu yapmanın en iyi yolu turşunun tuzunun çok iyi ayarlanmasında gizlidir.
Kelem turşusu için gerekli malzemeler
1,5 kilo
lahana yaprağı, (Sert beyaz kısımları)
2 baş sarımsak,
1 çay bardağı üzüm/elma sirkesi,
3-4 adet cin biberi,
2,5 yemek kaşığı kaya tuzu,
1 çay kaşığı limon tuzu,
1 tutam dereotu,
1 tutam maydanoz,
1 yemek kaşığı çiğ nohut,
Birkaç dal defne yaprağı,
Bir fiske öğütülmemiş karabiber,
Kelem Turşusu Nasıl Yapılır?
Kelem turşusunun yapımı için lahana yapraklarını el büyüklüğünde parçalara ayırın ve yıkayarak sularını süzün. Diğer taraftan sarımsakları soyun. Yıkanan lahana yapraklarını aralarına sarımsak da ilave ederek ebat olarak uygun bir cam kavanoza yerleştirin. Diğer taraftan geniş bir tencerenin içerisine sirke, kaya tuzu ile limon tuzunu boşaltıp erimesi için bekleyin. Üzerine ise soğuk su ilave edip iyice karıştırın. Kelem turşusunun suyu hazır demektir. Suyu buzdolabına alın ve iyice soğutun. Bu arada tüm yeşillikler ile cin biberini ve karabiber tanesi ile nohutları da turşu kavanozunun üzerine istediğiniz sıraya göre yerleştirin. Turşu suyu yaklaşık 4 saat kadar buzdolabında bekledikten sonra çıkartın ve turşu kavanozunun üzerine yavaşça boşaltın. Kelem turşusu hazır. Turşu ağır bir koku yayacağı için ağzını kapatın ve renk değiştirmeye başladığında depo gibi ortamlarda saklayın.
21.01.2024 11:41:11
Kelem Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kelem turşusunu komşum çok övüyor. Ben de bu turşu türünün içerisinde ne gibi maddeler olduğu konusunda oldukça meraklandım. bu turşu içerisinde hangi besinler konuluyor ve bu kadar gerçekten lezzetli midir? Lefif . 01.11.2018 21:26:05
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024