Kelem Turşusu

Kelem turşusu; isim itibarıyla sizlere garip gelebilir. Kelem turşusu herkes tarafından da yakından bilinen lahana turşusunun ta kendisidir. Lahana turşusunun yapımı da diğer turşulara çok benzemektedir. Lahana turşusunun yapımının kolay olmasının en temel sebebi lahananın kolay kolay erimeyen bir sebze olmasından kaynaklanmaktadır. Annem eskiden beri çok iyi turşu yapan bir ev hanımıdır.
Yaz mevsimi için küçük kavanozlara yaptığı turşuları yazın severek yerdik. Sonbahar mevsiminde ise kış aylarında yemek için turşu kurardı. Kış mevsimi gelip turşu kavanozu yarıya indiği vakitlerde üzerine hemen havuç ilave ederdi. Ayrıca kış mevsiminin en sevilen bir lezzeti olan lahana sarmasını yaparken de lahananın sarılamayacak ser beyaz kısımlarını yıkayarak yarım turşunun üzerine ilave ederdi. Sizlerde gönül rahatlığı ile bu usulü deneyerek hem turşunuzu çoğaltıp hem de kalan malzemelerinizi değerlendirebilirsiniz. Bu kısacık pratik bilgiden sonra kelem yani lahana turşusunun yapımı için hangi hususların önemli olduğuna gelelim. Lahana turşusu çiğ olarak yapılır. Bu nedenle kullanacağınız kavanozun büyük olması lahana yapraklarını şişeye doldurmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca lahana turşusunu sade yapmak yerine diğer sebzeler ile birleştirerek hazırlarsanız daha lezzetli bir turşu yapmış olursunuz. İyi bir turşu yapmanın en iyi yolu turşunun tuzunun çok iyi ayarlanmasında gizlidir.

Kelem turşusu için gerekli malzemeler

  • 1,5 kilo
    lahana yaprağı, (Sert beyaz kısımları)
  • 2 baş sarımsak,
  • 1 çay bardağı üzüm/elma sirkesi,
  • 3-4 adet cin biberi,
  • 2,5 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 tutam dereotu,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 yemek kaşığı çiğ nohut,
  • Birkaç dal defne yaprağı,
  • Bir fiske öğütülmemiş karabiber,

Kelem Turşusu Nasıl Yapılır?


Kelem turşusunun yapımı için lahana yapraklarını el büyüklüğünde parçalara ayırın ve yıkayarak sularını süzün. Diğer taraftan sarımsakları soyun. Yıkanan lahana yapraklarını aralarına sarımsak da ilave ederek ebat olarak uygun bir cam kavanoza yerleştirin. Diğer taraftan geniş bir tencerenin içerisine sirke, kaya tuzu ile limon tuzunu boşaltıp erimesi için bekleyin. Üzerine ise soğuk su ilave edip iyice karıştırın. Kelem turşusunun suyu hazır demektir. Suyu buzdolabına alın ve iyice soğutun. Bu arada tüm yeşillikler ile cin biberini ve karabiber tanesi ile nohutları da turşu kavanozunun üzerine istediğiniz sıraya göre yerleştirin. Turşu suyu yaklaşık 4 saat kadar buzdolabında bekledikten sonra çıkartın ve turşu kavanozunun üzerine yavaşça boşaltın. Kelem turşusu hazır. Turşu ağır bir koku yayacağı için ağzını kapatın ve renk değiştirmeye başladığında depo gibi ortamlarda saklayın.
21.01.2024 11:41:11
Kelem Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kelem Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kelem Turşusu"
Kelem turşusunu komşum çok övüyor. Ben de bu turşu türünün içerisinde ne gibi maddeler olduğu konusunda oldukça meraklandım. bu turşu içerisinde hangi besinler konuluyor ve bu kadar gerçekten lezzetli midir?
Lefif . 01.11.2018 21:26:05

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024