Kırmızı pancar turşusu, ana vatanı Akdeniz olarak bilinen pancar ıspanakgiller ailesine mensuptur. Pancar kendine has kırmızı renkli bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda bu rengini de içerisinde bulunan vitamin ve minerallerden alır. Potasyum, çinko, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından da oldukça zengin bir besindir. Antioksidan özelliği fazla olan pancarı turşu ve yemek yapımında kullanabilirsiniz.
Ancak kültürümüz de kırmızı pancar genellikle turşu olarak kullanılmaktadır. Güzel görüntüsü ile gözlere hitap eden kırmızı pancar turşu lezzeti ile de damaklara hitap etmektedir. Kırmızı pancarın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Şeker hastalığının oluşmasını önler ve kan şeker değerlerini denge de tutar.
- Karaciğere iyi gelir ve karaciğerin faaliyetlerini düzenli yapmasını sağlar.
- İdrar sökücü özelliği olduğu için kum döken kişilerin kırmızı pancarı çok tüketmeleri önerilir.
- Kırmızı pancarın en bilindik faydalarından bir tanesi de özellikle suyunun kan düzeltici olmasıdır.
- Özellikle havuç suyu ile tüketilir ise alyuvar sayısının artışını sağlar.
- Kemik zafiyeti olan kişiler için kırmızı pancar kaçınılmaz bir sebzedir.
- Kış mevsiminde sık görülen soğuk algınlığı hastalığının giderilmesi için kırmızı pancar kullanılabilir.
- Folat açısından ve beta karoten açısından zengin olan kırmızı pancar bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de fayda sağlamaktadır.
- Erkekler de görülen prostat hastalıklarına karşı koruyucudur ve prostat kanserini önleyici özelliği vardır.
- Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
Kırmızı Pancar Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
- 2 kilo kırmızı pancar
- 1 su bardağı sirke
- 1 tutam sarımsak
- Yeteri kadar su
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
Kırmızı Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?
Kırmızı pancarları aldıktan sonra kabuklarını çok ince olacak şekilde soyun. Bu aşamada bir soyucudan yardım alabilirsiniz. Kabukları soyulan pancarları iri küpler şeklinde doğrayın ve uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alın. Pancarların üzerini geçecek kadar su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Birkaç taşım kaynayan pancarları suyun içerisinden delikle bir kepçe ile alın.
Pancarları toplam iki kiloluk bir kavanozun içerisine alın. Pancarların aralarına sarımsakların kabuklarını soyup yerleştirin. Ayrı bir kabın içerisine pancarların haşlandığı sudan ilave edin. Suyun içerisine tuz ve sirke ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan suyu pancarların üzerine dökün. Eğer bu aşamada turşunun içerisine ilave edilen su az gelirse haşlanmış olan pancarın suyundan ilave yapabilirsiniz. Turşunun kapağını sıkı şekilde kapatın ve olması için iki gün bekletin. Kırmızı pancar turşusu yapıldıktan yaklaşık 2-3 gün sonra tüketilebilir.
20.01.2024 07:32:17