Kornişon Turşu

Kornişon turşu, belki de yapımı en kolay olan turşu çeşitlerinden bir tanesidir. Eskiden yemek amacıyla kullandığımız tüm salatalık tipleri ile turşu yapılmakta iken daha sonraki yıllarda kornişon adı verilen salatalık cinsinin üretilmeye başlanılması ile kornişon turşusu daha favori bir hal aldı. Kornişon salatalığın fiyatı diğer salatalık fiyatlarından biraz daha farklıdır.
Yani kornişon turşu yapımı daha maliyetlidir. Ama yine de bu turşu türünün yenilmesinden hiç kimse vazgeçemiyor. Diğer salatalıklar ile yapılan turşu daha yumuşak bir hale dönüşmekte iken kornişon turşu daha ince ve çekirdeksiz olduğu için kıtır kıtır kalmaktadır. Hatta bir de doğru usuller kullanılarak yapılırsa aylarca bozulmadan muhafaza edilmesi mümkündür. Her ne kadar bazı insanlar turşuyu hazır almayı tercih etseler de evde yapılan turşunun yerini hiçbir şeyin tutmayacağını unutmamak gerekir.

Turşu içerisindeki malzemelerin de etkisiyle bir süre sonra asit üretmeye başlar. Bu asit nedeniyle turşunun kurulduğu kabın sağlıklı koşullarda üretilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle turşu kurmak için özellikle plastik kaplardan kaçınmaya gayret edin. Plastik kaplar normal şartlarda da sağlıklı değilken içerisinde turşu bulunması halinde daha zararlı bir hal almaktadır. Sizlerle paylaşmak istediğim turşu tarifi annemin yıllardır yaptığı usule göre hazırlanmıştır. Eğer harfiyen uygulamaya özen gösterirseniz başarılı bir turşu yapımına imza atabilirsiniz.
Bu arada ne kadar severseniz sevin turşu tüketiminde aşırıya gitmemeye gayret edin. Turşu suyu birçok derde deva ise de tuzlu olması ve mideye dokunması nedeniyle tüketimine bir sınırlama getirilmesi gerekmektedir.

Kornişon turşusu için gerekli malzemeler

  • 2 kilo kornişon,
  • 2 baş sarımsak,
  • 1,5 çay bardağı üzüm sirkesi,
  • 2 çorba kaşığı kaya tuzu,
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu,
  • Yarım limon,
  • Bir tutam maydanoz,
  • Bir tutam dereotu,
  • 6-7 tane çiğ nohut,
  • 6-7 adet tane karabiber,
  • 2-3 tane defne yaprağı,
  • Yeteri kadar soğuk su,

Kornişon Turşu Nasıl Yapılır?


Kornişon turşunun yapımı çık kolaydır. Öncelikle kornişon salatalıkların uç kısımlarını meyve bıçağı ile kesin ve salatalıkları birkaç kere yıkayın. Daha sonra turşu yapmaya karar verdiğiniz cam kavanozun içerisine dizin. Bu arada kabın yarım kalmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Yani kavanoz yaklaşık 3 parmak eninden daha fazla boş kalmasın. Kornişon doldurduğunuz kavanozun içerisine soyulmuş sarımsakları atın. Arzu ederseniz salatalıkları doldururken aralara da serpebilirsiniz. Gelelim.

Kornişon turşusunun suyu için yapılması gerenlere, bunun için yaklaşık bir litre suyu buzdolabında donma noktasına gelene kadar soğutun. Daha sonra içerisine üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzunu ilave edilerek iyice karıştırın. Hazırladığının turşu suyunu kavanozun içerisine yavaşça boşaltın. Kavanozun en üstüne ise maydanoz, dereotu, tane karabiber, defne yaprağı ile limonu koyarak kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşu yapma işlemi tamamlanmıştır. Turşuyu gözle görünür bir yerde bir-2 gün bekletip taşmasını önlemeniz gerekir. Bunun için turşu kavanozunun altına bir şey koyarak bekletmenizi tavsiye ederim. Bir iki kez kapağını açıp asidini alın ve sararmaya başladığını gördüğünüzde serin ve karanlık bir yere kaldırın.

Kornişon turşunun güneş ve sıcak hava da bozulup eriyeceği ihtimalini ise asla unutmayın. Bu şekilde saklayacak uygun zemin bulursanız turşu bozulmadan aylarca çıtır çıtır kalabilir. Turşu sararıp uygun bir kere kaldırmadan evvel suyunun tuzuna bakmayı da ihmal etmeyin. Size göre az ise üzerine biraz daha tuz ekebilirsiniz. Bu arada eğer turşu acı olsun isterseniz en üst kısmına damak zevkinize uygun acılıkta biber de ekleyebilirsiniz.

Arzu ederseniz kornişon turşuyu karışık olarak da hazırlayabilirsiniz. Kornişon turşunun içerisine en çok yeşil biber ve taze fasulye gibi sebzeler yakışır. Eğer karışık yapmaya karar verirseniz sebzeleri cam şişeye de karışık dizmeniz gerekmektedir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
23.01.2024 06:58:35
Kornişon Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kornişon Turşu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kornişon Turşu"
Merhaba. Ben bir keresinde marketten kornişon turşu almıştım. Tadı çok hoşuma gitmişti. Bu yüzden sonbahar mevsiminde ben de aynı turşudan yapmak istiyorum ama yapacağım kornişon turşunun normal marketindeki tadı almak istiyorum. Bunun için bana önerebileceğiniz bir püf nokta var mıdır acaba?
Samahat . 24.10.2018 14:07:15

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024