Lahana Havuç Turşusu

Lahana Havuç Turşusu, sirke veya sadece tuzlu suyla elde edilen karışım ile bir müddet bekleme aşamasıyla oluşturulan lahana ve havuç sebzeleri ile yapılan reaksiyon geçirmiş bir tür besindir. Burada önemli husus turşusu kurulacak olan sebzelerin taze olmasıdır. Kullanılacak olan lahananın geniş yapraklarından ziyade iç bölgesindeki sert şekildeki daha açık renkli olan yaprakları kullanılmalıdır.
Havuç ise taze olmalı. Buruşuk ve yumuşak havuçlar tercih edilmemelidir.

Lahana havuç karışımlı turşunun lezzeti ile birçok yemek çeşidinin yanında tüketimi vazgeçilmezdir. Bu turşunun kendi içerisinde iki çeşit sebzeden yapılması sofrada ayrım yapanlar için havuç turşusu sevenleri ve lahana turşusunu zevkle yiyenler açısından bir tercih sunmaktadır. Hemen hemen her evin mutfağına lahana havuç turşusu köşk kurmuştur. Görselliği açısından da ilgi çeken bu turşunun kendi lezzetinin yanı sıra suyu da ayrıca tüketilebilir. Bu turşu yemekleri lezzet açısından hat safhaya ulaştıran lezzet arttırıcı unsurlardır. Geleneksel usullerle fermente edilen bu turşu bağırsaklar için faydalıdır. Turşunun uzun ömürlü olması içerisindeki tuz oranının daha fazla olmasına bağlıdır. Fakat aşırı tuz sağlığa zararlı olduğu için turşu içerisine az miktarda tuz kullanılması ve kısa sürede aylarca bekletilmeden tüketilmesi daha uygundur.

Lahana havuç turşusu için gerekli malzemeler

  • Orta boy lahana
  • İstenilen miktarda havuç
  • Bir çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • Tuz
  • Su
  • 1 çay bardağı nohut
  • Yeteri boyutta cam kavanoz

Lahana Havuç Turşusu Nasıl Yapılır?


Üzüm sirkesi, tuz, limon tuzu, su derince bir kap içerisine eklenerek karıştırılır ve bir köşede beklemeye alınır.
Ardından.

Lahananın iç kısımları doğranarak yıkama işleminden geçirilir. Havuçlar yıkanıp soyularak ister uzun olarak ister halka şeklinde doğranır. Bu sebzeleri sığacağı bir cam kavanoz içerisine dip kısma kuru nohut konulur. Nohut turşu için mayalanma durumunu hızlandırır. Daha sonra sırasıyla lahana ve ardından turşu dizilerek devam edilir. Yerleştirme aşaması bittikten sonra hazırlanan sirkeli karışım yavaş yavaş eklenir. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak iki hafta süresince muhafaza altına alınır. Bekleme süresi dolan lahana havuç turşusu afiyetle sofraları süsler.

19.01.2024 17:00:34
Lahana Havuç Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Havuç Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lahana Havuç Turşusu"
Kış aylarında yemeğin yanında iştah açıcı ve lezzet verici turşuların yapılma vakti geldi. Bugün eşim lahana ve havuç almaya gitti ve bende turlu yapacağım ama daha önce hiç yapmadım. Turşu için sirke, sarımsak ve nohut ile karıştırıp yapacağım ama ölçüsü nasıl olmalı? Lahana havuç türlüsünü aynı kavanozda yapabilir miyim?
Oktay . 25.10.2018 16:58:37

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024