Lahana Turşusu

Lahana turşusu, kışın mevsiminde yapabileceğiniz ve kışın tüketebileceğiniz oldukça rağbet gören, sevilen bir turşu tarifidir. Hatta lahanayı sevmeyen biri bile turşunu severek yer. Üstelik yapımı da oldukça kolaydır. Lahana turşusu yaparken, lahanaları kavanoza sığdırmak için ve lahana turşu olarak olgunlaştığında kavanozda çok boşluk kalmasını önlemek için, akşamdan tuzlayarak bekletin.
Bu şekilde lahanaları kavanoza daha rahat basarsanız. Turşu olunca kavanozda çok boşlukta kalmaz. Üstelik hafif acımsı olan lahanaların lezzetlenmesine, acısının gitmesine de yardımcı olur. Ayrıca lahana turşusuna yakışan kereviz saplarını da kullanmanızı tavsiye ederiz. Turşuya güzel bir aroma verdiğinden, daha lezzetli bir turşu yiyebilirsiniz. Dilerseniz lahana turşusunu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Lahana turşusu için gerekli malzemeler

  • 3 kg beyaz lahana
  • 3 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 avuç nohut
  • 6-7 diş sarımsak
  • 5-6 adet kereviz sapı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı lahanayı ovmak için tuz

Lahana turşusu nasıl yapılır?


Lahanayı bir gece önce ayıklayın ve dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Bunları 2 yemek kaşığı tuzla ovuşturun. Sabaha kadar lahanalar böyle beklesin. Bu malzemeler için sizlere 3 litrelik bir kavanoz yeterli olacaktır. Önce kavanozun dibine sarımsakları ikiye bölerek atın. Nohutları da kavanoza koyun.
Ardından doğranmış lahanaları kavanoza basmaya başlayın. Tuzla ovulduğu için fazla zorlanmayacaksınız. İyice sıkıştırarak, bunları kavanoza yerleştirin. Lahanaların dibinde su birikir. Bunu kavanoza koymayın.

Şimdi kavanozun içine sirkeyi dökün. Üzerine suyu koyun. Kavanozun ağzına kadar gelsin. Daha sonra en az 20 dakika bekleyin. Çünkü lahanayı tuzla ovduğunuz için, bunun suyun içine çıkması gerekir. Aksi halde tuz ayarını ayarlamanız zor olur. Turşunuz tuzlu olabilir. Ardından kavanozdaki suyu kabın içine alın. Burada lahana turşusunun tuzunu kolayca ayarlayabilirsiniz. İçine toz şekeri de ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, turşu suyunu kavanoza yeniden dökün. Üzerinde hiç boşluk kalmasın. En üste kereviz saplarını koyarak, turşunun kapağını sıkıca kapatın. Bunu güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 hafta bekletin. Daha sonra lahana turşusunu tüketmeye başlayın. Ancak kapağını açtıktan sonra buzdolabında ya da serin bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede lahana turşunu bozulmadan, yumuşamadan tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 12:44:31
Lahana Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lahana Turşusu"
Merhaba önümüzde kış ayları yaklaşıyor.Kış aylarında bulgur pilavı pirinc pilavı makarna gibi yiyeceklerin yanında en güzel lahana turşusu nun gittiğine inanıyorum.Kimileri turşusu sirke suyuyla kimisi limon tuzu ile yapıyor.Buyuk bir lahana alarak turşu yapmak istiyorum.En lezzetli ve kütür kütür bir turşu yu nasıl yapabilirim?
Meltem . 08.10.2018 10:57:16

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024