Mantar Turşusu

Mantar turşusu, mantarı sevenler tarafından oldukça sevilen bir turşudur. Yalnız mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa turşunun içinde mantarlar erir. Turşuyu kanlıca mantarı ile hazırlayacağız. Buna kanlıca turşusu, melki ya da çıntar turşusu da denir. Lezzeti de oldukça güzel olduğu için, çoğu yörede bunu yaparlar.
Sizlerde mutfağınızda mutlaka denemelisiniz. Turşunun yapımında sizlere 1 kg'lık turşu kavanozu yeterli gelecektir. Yalnız mantarları küçük boyda olanlardan tercih ederseniz daha iyi olur. Değişik turşuları sevenlere mantar turşusunu da yapmalarını tavsiye ederiz. Bunu çok yönlü olarak da kullanabilirsiniz. Elinizin altında mutlaka bulunmalı. Dilerseniz şimdi turşuyu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Mantar turşusu için gerekli malzemeler

  • 1 kg kanlıca mantarı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 tatlı kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3-4 diş sarımsak
  • Alabildiği kadar su
  • 6,7 dal maydanoz

Mantar turşusu nasıl yapılır?


İlk önce mantarları güzelce yıkayın. Tencerenin içine yarıya kadar su doldurarak, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Mantarları da içine atın. Ocakta su kaynadıktan sonra, sadece 3 dakika kadar mantarları kaynatın. Hemen kevgirle mantarları alarak, içinde soğuk su olan bir kabın içine tın. Burada mantarlar iyice soğumalıdır. İsterseniz buzlu su yapabilirsiniz.

Bu arada turşu kavanozunun dibine sarımsakları ayıklayarak atın. Sarımsağın birini ikiye bölerseniz, mantar turşusu daha aromalı olur. Mantarlar soğudu ise bunları elinizde hafifçe sıkarak kavanoza doldurun. Hepsini kavanozun içine koyduğunuzda, kavanoz dolmuş olacak. Şimdi kavanoza sirkeyi dökün. Kalan yeri suyla doldurun. Daha sonra sirkeli suyu bir kâsenin içine boşaltın. Bu şekilde yapmamızın nedeni, turşunun içini dolduracak miktarda turşu suyu elde etmek içindir. Yoksa tuzu, sirke gibi malzemeler kıvamında olmaz. Suyun içine toz şekeri, kaya tuzunu ve limon tuzunu koyarak karıştırın. Hepsi eridikten sonra, bunu mantarların üstüne yeniden dökün. En son olarak 6-7 dal maydanozu turşunun üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, güneş ışığı almayan yerde bir hafta kadar saklayın. Bu süreden sonra dilerseniz mantar turşusunu yiyebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı gibi serin yere saklamalısınız.

Afiyet olsun.
21.01.2024 22:51:45
Mantar Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantar Turşusu"
Maydanoz ve toz şeker eklenmesi turşunun tadını bozmaz mı? Verdiğiniz tarifte 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenmeli denilmiş. Turşuya şeker katıldığını ilk kez duyuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Dilan . 27.09.2018 16:37:34

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024