Patlıcan Turşusu

Patlıcan turşusu, turşu ülkemizde oldukça fazla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu ayrıca sağlık için de çok faydalıdır. Turşu birçok meyve ve sebze kullanılarak hazırlanan çok fazla çeşide sahip olan bir besin maddesidir. Salatalık, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ile yapılabileceği gibi, elma, armut gibi meyveler kullanılarak da yapılmaktadır.
Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu mükemmel bir alternatiftir. Bu sayede patlıcanın da faydalarından yararlanmak mümkün olur. Sebze ağırlıklı bir besin maddesi olduğundan dolayı içerisinde yağ bulunmaz. Bu nedenle de kalorisi oldukça düşüktür. Turşu hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlık adına hizmet edebilir. Patlıcan turşusu tarifine geçmeden önce turşunun faydalarına göz atalım. Turşunun genel faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
  • Turşu sindirim sistemi ile alakalı olarak gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
  • Turşu yapımında kullanılan malzemeler antioksidan bakımından oldukça zengindir. Antioksidan etkisi ile vücudu kansere karşı korur.
  • Magnezyum, demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır.
  • Tansiyonu düşürmek için tüketilebilir. Hipertansiyonu olan kişiler turşu tüketerek tansiyonu dengeleyebilir.
  • Diyabet hastaları için faydalıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonuna karşı iyi gelir.
  • Kan dolaşımını düzenleyici ve damar açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • İleri yaşlarda çoğu kişinin maruz kaldığı ve bunama olarak tanımlanan Alzheimer hastalığına karşı faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 kilo patlıcan

Harcı için

  • Yarım kilo yeşil biber
  • Yarım kilo havuç
  • 5 baş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 şişe üzüm sirkesi
  • Şişenin üzerini geçmeyecek şekilde tuzlu su
  • 1 demet maydanoz
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?

Büyük bir tencereye su doldurularak ocağa alınıp, kaynatılır. Patlıcanlar bol su ile yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan kaynar suyun içine atılır. Suyun içinde ters düz edilerek 5 dakika haşlanıp sudan çıkarılır ve süzgece alınarak soğumaya bırakılır. Ardından havuçların kabukları kazınarak aynı kaynayan suya atılıp, 2-3 dakika haşlanarak süzgece alınır.

İç harcı için, sarımsakların kabukları soyularak ezilir. Yeşil biberler yıkandıktan sonra ufak ufak doğranır. Maydanoz yıkanarak iri iri doğranır. Haşlanan havuçlar küp-küp doğranır. Doğranan tüm malzeme uygun bir kabın içinde harmanlanır. Üzerine tuz ve limon tuzu eklenip karıştırılır. Haşlanan ve soğuyan patlıcanlar karnı yarık şeklinde açılır. İçine hazırlanan iç harçtan doldurulup, iç harcın çıkmaması için ip ile bağlanır. 5 kiloluk cam kavanozun içine hazır hale gelen patlıcanlar sıralanır. Üzerine üzüm sirkesi ve tuzlu su eklenir. 5 kiloluk bir kavanoz için 1 litre su ve 3 çorba kaşığı tuz yeterli olur. Kavanozun üzerine son olarak 1 demet maydanoz direkt sapları ile kavanozun ağzını kapatacak şekilde yerleştirilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak, kavanoz ters çevrilir. Bir süre ters olarak bekletildikten sonra karanlık ve serin bir yerde saklanır. Patlıcan turşusu yaklaşık 2 hafta içinde tüketime hazır olur.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:13:34
Patlıcan Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcan Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Patlıcan Turşusu"
Ben annemle beraber sonbahar yaklaşmaya başladığı zaman sebzeler pahalı olmadan kışlık turşularımızı yapmaya başlarız. Domates, biber, havuç sevdiğim turlulardandır. Patlıcan turşusunu daha önce hiç durmadım. Nasıl yapmamız ve kesmemi gerekir? Onu tek başına bir kavanozda mı basmamız gerekir? Daha önce yapan kimse var mı?
Dila Melek . 01.10.2018 10:17:45

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024