Pazı Turşusu

Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır. Aslında pazı turşusu pazının sarılan yeşil yapraklarından değil de o sert saplarından yapılmaktadır. Eğer evinizde sık sık pazı yaprağı ile sarma ya da başka yemekler yapmayı ve yemeyi seviyorsanız kullandığınız pazının da saplarını atmayarak bu şekilde turşu yapımında değerlendirebilirsiniz.
Pazı turşusunu ilk defa yapacaksanız ya da diğer turşulara göre daha çabuk eriyebileceğinden miktar olarak az yapmanızı tavsiye ederim. Şayet damak zevkinize hitap ederse evdeki pazı saplarını değerlendirmek yerine sadece turşu yapmak için pazı alıp tekrar deneyebilirsiniz.

Pazı turşusu için gerekli malzemeler

  • 4 demet pazının sapı
  • 2 diş sarımsak
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Bir çay kaşığı çekilmemiş karabiber
  • 4-5 tane defne yaprağı
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir kısım dereotu
  • Bir avuç tane çiğ nohut

Pazı turşusu nasıl yapılır?


Pazı turşusunun yapımı oldukça basittir. Fakat diğer sebzelerle yapılan turşular ile kıyaslandığında pazı turşusunu yaparken bazı saplarının haşlanması gerektiğinden bu aşama biraz titizlik istemektedir. Eğer pazı saplarını olması gerekenden fazla haşlarsanız pazı turşunuz erime riski ile karşı karşıya kalabilir.
Pazı sapları gerektiğinden daha az haşlanması da pazıların kara bir renge dönüşmesine neden olur. Bu yüzden aşağıdaki tarife sadık kalmaya özen gösterin.

Pazı turşusunun yapımı için pazı saplarını temizleyip yıkayın. Derin bir kabın içine bol miktarda su doldurup kaynatın. Kaynayan suyun içerisine pazı sapını atın ve ortalama olarak 5 dakika pişmesini sağlayın. Pazı sapları erimeden hemen suyun içerisinden alın. Daha sonra pazı saplarını içerisinde soğuk su bulunan bir kaba alarak iyice soğuyana kadar bekletin. Pazı turşusunun suyu için ise buzlukta soğutulmuş soğuk suyun içine üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzunu ekleyip eritin. Son olarak kaynatılarak soğutulmuş pazılar cam bir kavanoza, arada bir sarımsak da ekerek yerleştirin. Üzerine ise hazırlanan soğuk su karışımını boşaltın. En son olarak da kavanozun içine maydanoz dereotu, çekilmemiş karabiber ve defne yaprağını koyarak kavanozun ağzını iyice kapatın.

Arzu ederseniz ilave olarak başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Fakat pazı turşusu diğer turşulara göre biraz daha farklı olduğundan sade olarak yapılmasını tavsiye ederim. Hazırlanan pazı turşusunu serin ve karanlık bir yerde saklayarak birkaç ay içerisinde tüketmeye gayret edin.
19.01.2024 05:35:55
Pazı Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Turşusu"
Pazı turşusunu severek tüketen biriyim. Evimde sirke yoluyla pazı turşusu yapıyorum. Geçenlerde bir akrabam pazı turşusu içine şalgam katmamı söyledi. Acaba bu turşu hazırlanırken şalgam tadını güzelleştiriyor mu? Ayrıca fazla pazı turşusu tüketmem sonrasında midemde gastrit oluştu. Bu lezzetten mahrum kalmadan mide rahatsızlığımı nasıl giderebilirim?
Elif Gün . 04.09.2018 23:07:46

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024