Pezik Turşusu, ülkemizde Doğu Anadolu'nun vazgeçilmez turşularından birisidir ve genel olarak Sivas yöresinde meşhurdur. Yöre insanları pancar hasından sonra pezik turşusunu çok da yapmakta ve tüketmektedir.
Pezik (Dal) Turşusu Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeleri
- Yarım kg dallarıyla birlikte pa
ncar
- Yeterli miktarda haşlamak için su
- Yarım çay bardağı kadar sirke
- 7-8 diş sarımsak
- 1 Adet orta büyüklükte limon (Eğer yoksa hazır limon suyu da kullanılabilir)
- 1 yemek kaşığı kayatuzu
- Su
Pezik (Dal) Turşusu Nasıl Yapılır?
Önce pancarlar yapraklarından olacak şekilde kesilir bu arada elinizdeki pancar şeker pancarı olmayacak kök kısmı tam dibinden olacak şekilde kesilir, dipteki dalların bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edilmelidir. Yeteri miktarda su tencerede kaynatılır pancar dallarıyla birlikte eklenir ve yarım limonun suyu sıkılır. Ardından pancarlar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve haşlanan pancarlar daha sonra soğuk suya alınır. Daha sonra pancarların suyu süzülür. Birazda sulu kalır üzerine sarımsak ve sirke eklenir ardından bir yemek kaşığı kadar kayatuzu eklenir ve hazırlanan pancar kavanoza alınır. Kavanoza alınan pancarın üzerini geçmek kaydıyla su eklenir ve kavanozun kapağı mümkün mertebe sıkıca kapatılır. Hazırlanan pezik turşusu 1 hafta sonra yenmeye hazırdır. Turşunuzu dolapta ya da serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.