Salatalık Turşusu

Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu türüdür. Salatalık turşusunda lezzet açısından ilk tercih küçük salatalıkların seçilmesidir ve bu nedenle kornişon adı verilen turşuluk salatalıklar kullanılır. Salatalık turşusu sade yapılabildiği gibi içine nohut, yeşil fasulye, lahana, havuç gibi malzemelerde eklenerek karışık bir turşu da hazırlanabilir.
Genel yapımı ile salatalık turşusu şu şekilde hazırlanmaktadır.

Salatalık Turşusu Malzemeleri

  • İki kilo kornişon salatalık
  • Bir avuç nohut
  • İki baş sarımsak (On beş yirmi adet kadar)
  • Biraz taze nane
  • Birkaç dal taze maydanoz
  • İki litre su
  • İki yemek kaşığı kaya tuzu adı da verilen kalın tuz
  • İki yemek kaşığı sirke
  • Bir adet limon

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle kornişon salatalıkların sapı kesilir ve üzerine bıçak veya iğne ile birkaç delik açılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve hazır hale getirilir. Salatalıklar bidon içerisine yerleştirilir ve yarıya gelince üzerine biraz nane, birkaç dal maydanoz, biraz nohut ve yuvarlak şekilde dilimlere ayrılmış limon eklenir ve kalan salatalıklar da bidona doldurularak kalan malzeme üst kısma eklenir. Suyu için tuz, sirke ve su karıştırılarak hazırlanmış olan turşu üzerine eklenir ve bidonun kapağı sıkıca kapatılır. Turşu güneş almayan yerde üç dört hafta bekletilir ve bu süre sonunda yemeye hazır hale gelir.

Salatalık Turşusunun Faydaları Nelerdir?

  • Salatalık turşusunun iştah açıcı özelliği vardır.
  • Kansere karşı oldukça etkili bir doğal besin kaynağıdır.
  • Kış aylarında ortaya çıkabilecek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
  • Mide hastalıklarına ve özellikle de ülsere karşı iyi bir doğal ilaçtır.
  • Turşu bekleme ve mayalanma sürecinde laktik asit adı verilen asit oluşur ve bu asit kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun düşmesini sağlar.
  • Bağırsaklarda oluşan bakterileri öldürür ve sindirimin hızlanmasını sağlar.
  • Mide ve bağırsak sorunlarını giderir ve hazımsızlıkla ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalığı için yardımcı etkenler içerir.
  • Antioksidan görevi görür.
  • Demir, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller ile insan sağlığına oldukça faydalıdır.
  • Unutkanlık, bunama ve Alzheimer gibi yaşlanma ile ortaya çıkabilecek hastalıkları engellemede içerisindeki sarımsak ile oldukça etkili bir besindir.
Bunların yanı sıra fazla salatalık veya diğer turşulardan aşırı tüketme vücutta aşırı susuzluğa ve görme hastalığı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle her şeyin fazlasının zarar olduğu ve yeteri kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Salatalık turşusu 100 gram göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 7 veya 11 kaloridir. Bu nedenle diyet yapanlar için iyi bir tercihtir ancak içerisinde bulunan tuz nedeniyle fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Salatalık Turşusu Püf Noktaları
  • Turşu yapılacak olan salatalıklar sert, taze ve diri olmalıdır.
  • Turşu için seçilen tuz iri taneli kaya kuzu olmalıdır.
  • Salatalıklara iğne ile delikler açılmalıdır bu sayede salatalıklar sirke ve diğer malzemeleri içine alır ve daha lezzetli bir hale gelir.
  • Turşu yapılırken cam kavanoz tercih edilmelidir.
  • Salatalık turşusu yapılırken fermantasyonun hızlanması için içerisine biraz nohut eklenir. Nohut turşunun oluşumunu hızlandırır ve lezzet arttırır.
  • Turşuda kullanılan su hazır su veya kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
  • Beş litre suya yarım lire elma veya üzüm sirkesi kullanılmadır.
  • Tuzun fazla olması lezzetli turşu olmasını önler az olması ise bakteri çoğalmasına neden olarak turşunun yumuşamasına neden olur. Bu nedenle turşu için tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır.
  • Beş litre su için bir veya bir buçuk baş sarımsak yeterlidir.
23.01.2024 06:18:45
Salatalık Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salatalık Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Salatalık Turşusu"
salatalik tursusunun zararlari nedir ? onun zararlarina karsi nasil care buluruz ????
selale . 04.01.2018
ağzım sulandı
Özercan . 15.01.2016

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024