Sirkeli Yağlı Biber Turşusu

Sirkeli yağlı biber turşusu; turşular Rumeli ve Trakya mutfağının ve sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirkeye ilave olarak, tuz, sıvı yağ ve şeker bir arada kullanılarak yöreye özgü bir turşu yapımı sağlanmıştır. Eski insanlar kullanılacak biberin tazeliğini anlamak için, ortasından kırdığınızda biberin çatırdayacağını söylerlerdi.
Günümüzde cam kavanozlar kullanılsa da eski zamanlarda 2-3 litrelik turşu bidonlarında turşular yapılırdı. Turşu yapılmasının ardından mutfakta ayak altında ve gözüken bir yerde turşu bidonu yan yatırılırdı. Evdeki herkes bu turşu bidonuna tekme atıp vururdu. Edirne mutfağında insanlar arasında bu turşuya hazırlanışından dolayı tekmelenmesi nedeniyle tekme tokat turşusu adı verilmektedir. Şimdi sirkeli yağlı biber turşusu tarifi için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Sirkeli yağlı biber turşusu için gerekli malzemeler

  • 2 kg yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı Ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • Sarımsak ve maydanoz

Sirkeli yağlı biber turşusu nasıl yapılır?


İlk önce sivri biberler güzelce yıkanır ve kurulanır. Daha sonra turşu kurulacak kavanozlara güzelce yerleştirilir. Yamuk sivri biberler el ile hafif bastırılarak kavanozlara yerleştirilir. Aralarına iri diş sarımsaklar ve kalın sapları ayrılmış iri doğranmış maydanoz yapraklarında konulur.
Bir litrelik kavanoza Ayçiçek yağı ve sirke, tuz ve toz şeker konulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kavanozları bekleteceğiniz yerde yan bir şekilde yatırılır. Bu zaman içerisinde kavanozların kapakları hiçbir şekilde açılmamalıdır. Her gün düzenli bir şekilde kontrolü yapılan kavanozlar, gün içerisinde birkaç kez yağ ve sirkenin malzemenin her yanına eşit miktarda dağılmasını sağlayın. Bu uygulama 10-12 gün boyunca devam ettirilir. Bu zaman sonunda serin ve kuru bir yerde tutulan turşular, yemeğe hazır bir hale gelecektir.

Afiyet olsun.

21.01.2024 13:20:04
Sirkeli Yağlı Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sirkeli Yağlı Biber Turşusu"
Merhaba sonbaharın sonlarına doğru yapılan biber turşularının ayrı bir lezzeti olmaktadır. Ama Ben en çok sirkeli yağlı biber turşusunu çok seviyorum ve o turşudan yapmak istiyorum. Bunun için yapacağım sirkeli yağlı biber turşusunun kötü olacağından korkuyorum. Bunun yapılışı ile ilgili olarak bana net bilgi verebilir misiniz?
İrgün . 02.11.2018 08:22:32

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024