Soğan turşusu, soğan neredeyse bütün yemeklerin yapımında kullanılan bir sebzedir. Turşu yapımında kullanacağımız kırmızı soğan beyaz kuru soğana göre içeriğinde daha fazla vitamin ve mineral barındırır. Soğanın bu içeriğinden turşu tüketerek faydalanmak mümkündür. Turşu başlı başına sağlığa katkıda bulunan bir yiyecek türüdür. Bir de sağlık için faydalı sebze ya da meyveler kullanılarak hazırlandığında faydalarından daha fazla yararlanmak mümkün olmaktadır.
Kırmızı soğan birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılmakta ve mucizevi etkilerinden yararlanılabilmektedir. Soğan turşusu tarifinden önce soğanın faydalarına göz atalım.
Soğanın Faydaları Nelerdir?
- Soğan antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip bir sebze türüdür. Beyaz soğana nazaran kırmızı soğan iki kat daha fazla antioksidan içermektedir. Bu nedenle de metabolizma üzerinde olumlu etki yaratır.
- Vücudu serbest radikallere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir.
- Kansere karşı kullanılabilecek mükemmel bir sebzedir. Kanser tedavisinde vücuda yardımcı olur. Ayrıca kansere yakalanma olsılığını azaltır. Özellikle doku, gırtlak, ağız ve mide kanserine karşı yararlıdır.
- Kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Sık tüketildiğinde bu etkisinden daha fazla yararlanılabilir. Dolayısı ile devamlı kan inceltici etkisi olan ilaç kullanan kişiler dikkatli tüketilmelidir.
- Kilo vermeye yardımcı bir üründür.
Vücutta yağların parçalanmasına yardımcı olur.
- Kemik sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Soğan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
- 4 tane orta büyüklükte kırmızı soğan
- 1 tane orta boy beyaz soğan
- Yarım su bardağı elma sirkesi
- Yarım su bardağı içme suyu
- Yarım limon suyu
- Yarım tatlı kaşığı tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çorba kaşığı tane hardal
- 1 çorba kaşığı kişniş tohumu
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 5 tane defne yaprağı
Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?
Soğanların kabukları soyulduktan sonra bol su ile yıkanır. Ardından yarım ay şeklinde orta kalınlıkta doğranır. Doğranan soğanlar uygun bir kabın içine alınır ve üzer, kaynar su ile kaplanır. Kaynar suyun içinde 5 dakika bekletilerek suyu süzülür. Farklı bir kabın içine kişniş, hardal, tuz, nane, kırmızı pul biber, kara biber eklenir. Üzerine defne yaprakları parçalanarak eklendikten sonra, sirke, limon suyu, tuz ve su eklenip tüm malzeme karıştırıcı yardımı ile karıştırılır. Süzülmeye bırakılan soğanlar cam bir kavanoza alınıp, üzerine hazırlanan sulu harç dökülür. Hazırlanan karışım kavanozu doldurmazsa bir miktar su ve sirke karıştırılarak kavanoza ilave edilebilir. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılarak, serin bir yerde turşu olana kadar bekletilir.
Afiyet olsun.