Sütlü Biber Turşusu

Sütlü Biber Turşusu, Kırıkkale yöresine ait bir turşu çeşididir. Sütlü biber turşusu, Türkiye'de genel olarak kışlık turşu olarak tüketilmekte. Alışagelmiş turşuların dışında farklı bir lezzettir. Bazı yörelerde özellikle Rumeli yöresinde sütlü biber turşusu meze olarak tüketilmekte. Nüfus mübadelesi esnasında Trakya'ya yurt ettirilen göçmenler tarafında Trakya mutfağına taşınmış bir lezzettir.
Sütlü biber turşusu günümüze kadar tarifi aktarılmıştır. Türkiye'de süt ürünlerinin kalitesinin devamlılığı ve mandıracılığın ilerlemesi Trakya yöresinde yıllarca sütlü biber turşusunun yıllarca yapımını devam ettirmiş ve günümüze kadar devam etmiştir ve bu lezzeti kış aylarında tüketmeye devam edilecek.

Sütlü Biber Turşusu Malzemeleri

  • 1 kilo çarliston biber
  • 750 gram sert beyaz peynir
  • 5 kilo keçi peyniri
  • 150 gram tuz

Sütlü Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Turşu yapımına ilk olarak sütü iyice kaynatarak başlayalım. Kaynamış olan süttün içine peynirin tuz oranın göz alarak tuz ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra süttü ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Sıra geldi turşunun biberini hazırlamaya. Biberleri iyice yıkayın daha sonra 3-4 cm uzunluklarda biberleri doğrayın. Hazırlayıp doğramış olduğumuz biberleri 1 litrelik kavanozların yarısına gelecek kadar doldurun. Biber ile doldurmuş olduğumuz kavanozların üzerine 1 cm geçecek kadar sert beyaz peynir ilave edilir. Sütlü biber turşusunda dikkat edilmesi gereken süttün ılık olmasıdır.
Biber turşunu ekleyeceğimiz süt, yoğurt mayalama kıvamındaki olması yeterli olacaktır. Hazırlamış olduğumuz süttü biberlerin üzerinde gezdirin. Kavanozu ağzına kadar süt ile doldurduktan sonra kavanozun ağzını sıkı sıkı kapattın. Düz bir zemin üzerine iki kat olacak şekilde sofra bezi seri ve kavanozları ters çevirip sıra dizin ve üzerine üç kat daha bez kapatarak yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakır. Sütlü biber turşusu 2 gün kadar mayalanmaya bırakılır ama ara ara kavanozları kapaklarını kontrol edin. Sütlü biber turşusu yoğurt gibi katı olduktan sonra kavanozları buzdolabına alınır. Sütlü biber turşusu 10 gün buzdolabında beklettikten sonra sütlü biber turşunu tüketmeye başlayabilirsiniz. Sütlü biber turşusu 10 günde fazla buzdolabında bekletilirse tadı ve lezzetli daha güzel olur. Vermiş olduğum bu ölçüler 5 adet bir litrelik ve bir de yarım litrelik bir kavanozu rahatlıkla doldurursunuz. Sizler kış için ne kadar turşu yapacaksınız ona göre kavanoz alırsınız.

20.01.2024 05:02:03
Sütlü Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sütlü Biber Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sütlü Biber Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024