Turşu

Turşu, Sebze ve meyvelerin tuz ve sirke karışımı ile meydana gelen salamurada fermente yapılması ile, yani mayalanması ile oluşan işlemdir. Turşunun yapılışında uygulanan yollar, turşuluk sebze ve meyveler senenin belli aylarında oluşan ürünlerdir. Körpe sebze ve meyveler sıkı dokularından sebep turşu yapılmaya daha uygundur. Turşusu yapılabilen sebze ve meyveler arasında yer alan salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, havuç, kabak, fasulye, pancar, ayva ve elma yer alır.
Turşu kurulumunun yapıldığı kaba karpuz kabuğu, nohut, nar, sarımsak, dere otu, maydanoz, zencefil gibi malzemeler aroma oluşturmak maksadı ile konur.

Sebze ve meyveleri oluşmadığı zamanlarda da yenilebilmesi için onların bu zamanlara kadar korunabilmesi gerekmektedir. İşte bu koruma yollarından birisi de fermente yoludur. Konserve yapmak dondurmak yapılan diğer yollardır. Bu yollarda çoğunlukla sebze ve meyveler ya yemek yapma maksatlı saklanır veya kendi tat ve aromaların da ve fiziksel özelliklerinde korunur. Fermente yolunda yani turşu imalında ise sebzelerin tat ve aromaların da farklılık meydana gelir. Özellikle tuzlu ve ekşimsi olan aroması turşuya bir çeşni ve iştah açıcı garnitür olarak yeme özelliğinde bulunmuştur.

Sebze ve meyvelerin korunmasında bilinen en eski olan koruma yolu fermantasyon yoludur, yani turşu yapımıdır. Fermente olan ürünlerin saklanması ve dayanma zamanlarının uzatılması ile ilgili olan genel kurallar turşu için de geçerlidir.
Bunlardan en önemli olanları, ortam sıcaklığı, hava ile teması kesmek, ışık ile temas etmemesini sağlamaktır. Bu, sebepten dolayı turşunun market, bakkal ve evlerde saklandığı ya da teşhir edildiği yerler fazla sıcak olmamalıdır. Ortalama oda sıcaklığı uygun olan sıcaklıktır.

Turşunun saklanma zamanı hava ile temasıyla doğru orantılıdır. Uzun zaman tazeliğini ve diriliğini koruyabilmesi hava ile temasının minimum bir seviyeye indirilmesi ile meydana gelebilir. Aynı biçimde ışık da turşunun tazeliğini ve rengini kaybettiren faktörlerdendir. İlk olarak büyük boy toprak küpler içimde kurulumu yapılmakta olan turşunun, ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik zamanlarda ahşaptan imal edilen kaplarla taşındığı ve saklandığı da gözükmekle beraber ahşap ve asidin reaksiyonları sebebiyle kalıcı olarak hep toprak kaplar uygulanmıştır. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır.

Turşunun faydaları ise Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli olan faydaları vardır. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu gözlenmiştir. Uzmanlar turşunun bilinenin aksine mideye kötü değil, iyi geldiğini belirtiyorlar. Sebze ve meyvelerden 100'ün üstünde çeşidi imal edilen turşunun tam bir doğal şifa kaynağı olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar soğan, sarımsak, kozalak, armut, enginar, elma, yumurta, kiraz, vişne, ayva gibi hem ülkemizde imal edilen hem de yurt dışında ithal edilen sebze ve meyvelerden yapılan turşunun her çeşidinin sağlık bakımından da oldukça önemli işlevlere sahip olduğunu belirtiyorlar.

Sağlık açısından birçok faydası bulunan sebzelerden imal edilen ve sirke suyu, havuç, turşuluk salatalık, yeşil domates, biber, soğan, sarımsak, lahana yaprağı, kereviz yaprakları gibi değişik besinler ile iyi bir şekilde zenginleştirilen turşu hem yağ bulundurmadığı için hem de neredeyse kalorisiz yiyecekle ile imal edildiği için zayıflama maksadı ile de kullanılabilir. Mide ve bağırsak problemleri ve özellikle de hazımsızlık şikâyetleri bulunanlar için değişik sebzelerden imal edilen turşuyu yenilmesinde yarar bulunmaktadır. Bu besinlerde yer alan yüksek miktarda bulunan diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını teşvik eder. Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin hayatsal olan faaliyetlerini devam etdirebilmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır.
19.01.2024 03:48:12
Turşu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turşu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Turşu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024