Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz turşuların insan sağlığına zararları nelerdir ya da turşunun zararları var mıdır?

Bu soruların yanıtlarını vermek ve turşunun zararlarını anlayabilmek için öncelikle yapılış aşamasında kullanılan malzemeleri iyi bilmek gerekir.
Bir ürünü uzun süre bozulmadan saklamak için turşu da dahil birçok konserve üründe kullanılan başlıca madde tuzdur. Böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz ya da turşu gibi tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olur. Halk arasında tansiyonu düşen kimselere turşu suyu içirildiğini duymuşsunuzdur, işte tansiyonu düşen kişiye turşu suyu verildiğinde tansiyonu normale çıkarken, normal bir insan turşu tükettiğinde tansiyonu yükselir. Kan basıncının yükselmesi ile damarlar elastikiyetini kaybederek plak adı verilen yağ tabakaları oluşur ve durum damar sertliğinin birincil nedenidir. Sürekli turşu tüketen bir kişi de Hipertansiyon görülme olasılığı da artacaktır. Sürekli turşu tüketiminin bir diğer zararı ise vücuttaki insülin direncini arttırdığından şeker hastalığına yol açmasıdır.

Turşunun zararları arasında sayılabilecek bir diğer sıkıntı ise fazla sodyum alımına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarıdır. Turşu tüketimiyle birlikte böbreklerde biriken sodyumu dengelemek için vücudun su ihtiyacı artar.
Böylelikle aşırı susama, böbreklerin aşırı çalışması, ishal ve mide krampları ortaya çıkar. Turşunun içinde bol bulunan sodyum, idrara kalsiyumun karışmasına neden olarak böbreklerde taş oluştururken kemiklerin yeterli kalsiyum almasını engeller. Kalsiyum alımının engellenmesi ile kemik kütlesi kaybolmaya başlar ve kemiklerde gözenekler oluşur. Uzun vadede ise.

Kemik erimesine, vücudun elektrolit ve hormon dengesinin bozulmasına yol açar. Turşunun içerisindeki tuz, uzun vadede üst sindirim sisteminde de tahribatlara neden olarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine neden olur. Kalp krizi ve felç riskini arttırır.

Turşu yapımında kullanılan bir diğer etkin madde ise sirkedir. Birçok faydası olan sirke de uzun süreli kullanımlarda mide ve yemek borusunda yanmaya neden olarak reflü hastalığını tetikler. Hormon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin ise ilaç kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra turşu tüketmesinin olumsuz sonuçlara neden olduğu rapor edilmiştir. Hamile kadınların özellikle hamileliğinin son üç ayında turşu tüketimlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan tansiyon sorunu turşu tüketimi ile önemli sıkıntılara yol açabilir.

Tabi bunlar doğal fermante edilmiş geleneksel usullerle hazırlanan turşuların zararları olmakla birlikte ısıl işlem görmüş hazır turşular sağlıklı mineralleri de öldürdüğünden çok daha fazla hasara neden olmaktadır. Modern yöntemlerle hazırlanan turşular ısıya duyarlı B ve K vitaminlerini yok eder. Bu yüzden hazır satılan turşulardan uzak durmak en iyisidir. Unutulmamalıdır ki az miktarda tüketilen geleneksel turşular birçok yarar sağlarken sürekli turşu tüketmek uzun vadede birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi turşu tüketiminde de aşırıya gidilmemeli, hazır satılanlar ise hiç tüketilmemelidir.
23.01.2024 03:53:45
Turşunun Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turşunun Zararları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Turşunun Zararları"
Ben ilk defa tursu yedim uzun bir aradan sonra hazır turşu kesinlikle yemeyin az daha tahtalı köye gidiyor dum
Talip . 17.07.2018
men cok turşu sevirdem bu yazıden sonam yemiycem menihdi
Ashmed Yasmanov . 21.03.2018
Ben çok turşu bir daha yemeceğim
Ummuhan . 21.12.2017

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

Limonla Turşu Yapımı

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024