Yağlı sirkeli biber turşusu, Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke kullanılarak hazırlanan turşular yaygın olarak yapılır. Bu tarifte sirkeye ilaveten, tuz, sıvı yağ ve şeker bir arada kullanılarak yöreye has bir dokunuş yakalanmıştır. Bu turşu tarifinin yapımında ince körüklü yapıları olan kıl biber kullanılır.
Eskiler kullanılacak biberin tazeliğini anlatmak için“ortasından kırdığınızda biber çıtırdayacak” derlerdi. Şimdilerde cam kavanozlar tercih edilse de önceden 2-3 litre kapasiteli turşu bidonlarında turşular hazırlanırdı. Turşunun kurulması ardından, deyim yerindeyse mutfakta ayak altında, görünür olan bir yere yan yatırılır ve öylece bırakılırdı. Evin ufak çocukları dahil mutfağa girenlere, “gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin” diye nasihat edilirdi. Bir oyuna dönüştürülen bu nasihatle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı süre içinde malzemenin her yerine etki etmesi amaçlanırdı. Edirne mutfağında toplum arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sık sık tekerlenmesi nedeniyle“tekme tokat turşusu” denir.
Biberleri yıkayın saplarından ayırıp iyice kurutun. Biberleri temizleyip ikiye bölün.
Sarımsakları temizleyip küçük küçük parçalara bölüyoruz. Genişçe bir kabın içine sıvı yağlanmış sirkeyi koyarak kaynama başlayınca biberleri içine atıyoruz. Sarımsağı ve tuzu da ekleyip öldürüyoruz. Kavanozlara doldurup sıkıca kapatıyoruz. Biberleri sap yönünden uç kısımlarını bıçakla hafifçe çizik atarak yaralım. Büyük bir tencereye su, zeytinyağı, üzüm sirkesi ve tuzu koyalım ve kaynatalım. Harlı ateşte kaynayan suya biberleri ve sarımsakları atalım ve 2-3 dk kaynatalım. Biberler hafif diri kalsın. Biberlere el değdirmeden temiz bir maşayla alarak kavanoza dolduralım. Tencerede kalan turşu suyunu kavanozun üstünde bir-bir buçuk santimetre boşluk kalacak şekilde kavanoza ekleyelim. Soğuyunca kapağını sıkıca kapatarak turşuyu buzdolabına alalım. Eğer
Yağlı sirkeli biber turşusu suyunuz arttıysa atmayalım, buzdolabında soğuduktan ardından salatalara sos olarak ya da sebze taratoru yaparken kullanabiliriz.