Yağlı Turşu, Yağlı turşu, Rumeli ve Trakya mutfaklarına ait bir lezzettir. Bazı yörelerde tekme tokat turşusu adı verilirken bazı yerlerde de yuvarlama turşusu denilmektedir. O kadar lezzetli ve hafif bir tuşu ki yemediyseniz ya da hiç yapmadıysanız kolları sıvama zamanınız gelmiş. Üstelik ben daha önce hiç turşu yapmadım olur mu olmaz mı demeyin.
Çünkü olmama gibi bir durumu yok. Hatırlayanlar çok iyi bilirler eskiden turşular 4-5 kiloluk turşu bidonlarına yapılırdı ve turşu bidonları açıkta bir yere bırakılıp gelip gidip tekmelenirdi ki böylece turşunun suyu biberlerin içine iyice işlerdi. Bu yüzden
yağlı turşu tekme turşusu adını almıştır. Ama siz küçük bir kavanoza deneme amaçlı yağlı turşu hazırlayabilirsiniz.
Yağlı turşunun özelliği kıl biberden yapılmasıdır.
Güzelce yıkanan yeşil kıl biberler kâğıt bir havlu ile kurulandıktan sonra ortalarından bir iğne ile birkaç yerinden delinir. Kıl biberler turşuyu yapacağınız kavanoza bir iki sıra koyulur arasına kabukları soyulmuş birkaç diş sarımsak ve 4-5 dal maydanoz eklenir.
Bu şekilde tüm biber, sarımsak ve maydanozlar bitene kadar yerleştirilir. Kavanozun üstünden Ayçiçek yağı, sirke, tuz ve şeker ilave edilip ağzı kapakla sıkıca kapatılır. Dilerseniz 1'er kiloluk 2 kavanoz şeklinde de yapabilirsiniz. Hazırladığınız
yağlı turşu kavanozları her gün aksatmadan günde birkaç kez iyice sallanır ki malzeme biberlerin her yerine dağılsın. Turşu kavanozlarını sallama işlemini 15 gün süresince yapmanız gerekir. Daha sonra
yağlı turşu kavanozlarınızı buzdolabına kaldırıp 1 hafta sonra açıp afiyetle yiyebilirsiniz.