Zeytin Turşusu

Zeytin Turşusu, Zeytinin anavatanı Mezopotomya"dır, Dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılmıştır, binlerce yıldır Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan zeytin, insan sağlığı için çok önemli bitkidir, zeytin turşu olarak sade zeytinyağı olarak veya zeytin salatası olarak kahvaltılarımızın baştacıdır, ülkemiz zeytin üretiminde Dünyada dördüncü sıradadır fakat halen kullanımı istenilen düzeyde değildir.
Ham zeytin acıdır, acılığın giderilmesi için bir dizi işlemlerden geçirilmesi gerekir, gıda güvenliğinin ön planda olduğu günümüzde istersek bu işlemleri evde kendimiz kolayca yapabiliriz. Bu işlemler zeytinin toplanması ve temizlenmesi, zeytinin çizilmesi veya kırılması ve zeytinin turşusunun kurulması aşamalarından oluşur.

Zeytinin toplanması ve temizlenmesi; Zeytin kendi bahçemizde yetişiyorsa zaten yıllardan beri o evde turşu yapılıyordur, yine de zeytin ağıcı görmeyenler için; ağaç ince yapraklı meşe ağacına benzer oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir ağaçtır, zeytin dalında iken yeşildir, ağacın altına gelecek şekilde büyük bezler serilir, ağaç dallarına uzun çubuklarla vurularak bezlerin üzerine düşmesi sağlanır ve toplanır, toplanan zeytinler yapraklarından arındırılır, semt pazarından veya kendi ağacımızdan topladığımız zeytinlerin üzerinde bulunan toz ve küflerden arındırılması için yıkanır ve durulanır.

Zeytinin çizilmesi veya kırılması; Çizme zeytin turşusu yapabilmek için iri yeşil zeytinleri kullanmalıyız, bu şekilde daha uzun süre dayanır, bunun için zeytin çizme aleti veya ince bir bıçak kullanılır, zeytin birkaç yerinde çizilir, zeytinlerin çizik sayısı zeytin yenirken olgunluğunu belirleyecektir, çok çizik çok olgunlaşma demektir.
Eğer zeytinlerimiz küçük ve sert ise bu sefer kırma yöntemini seçmemiz gerekir, kırma yönteminde zeytin daha çok hasar görecektir bunun için et kesmekte kullandığımız bir tahta veya plastik örs ve zeytin kırmak için kullanılan tokmak gerekli olacaktır. Zeytinin çizilmesindeki veya kırılmasındaki amaç hem içine su girerek acısının alınması hem de zeytin içinde şifalı olduğu düşünülen oleuropein maddesinin ortaya çıkarılmasıdır.

Zeytin turşusu kurulması için gerekli malzemeler

  • Su
  • 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Bir limon veya limon tuzu 100 gr
  • 3 kg yeşil zeytin
Zeytin turşusunun kurulması: Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoz veya kurulacak pet şişeye koyuyor zeytinler batıncaya kadar su dolduruyoruz, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp bir gün bekletiyoruz, beklettiğimiz zeytinlerin suyunu döküp yeni su ilave ediyoruz, bu işlem zeytinlerin acısı çıkana kadar 3-4 kez tekrar ediyor, siz damak zevkinize göre daha fazla duru suda bekletebilirsiniz, acısını aldığımız zeytinlerin son suyunu döktükten sonra içine üç yemek kaşığı kaya tuzu ve bir limon dilimini veya bir yemek kaşığı limon tuzu atıyoruz, zeytinlerin üzeri kapanana kadar su dolduruyoruz, 2-3 hafta sonra yeşil zeytin turşusunu tüketmeye başlayabiliriz.
21.01.2024 21:25:52
Zeytin Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytin Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zeytin Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzeme...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024